Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
28 Februari 2024
 
Sten Ossian och avin från Posten från 1999 som satte igång förolämpningskarusellen
Sten Ossian och avin från Posten från 1999 som satte igång förolämpningskarusellen

Sten Ossian blev trakasserad av Posten under 10 år

Publicerad: 2009-10-20

Stora dagstidningar uppmärksammade fallet med Tarik Hasan, 26 som fick en avi som skickats ut från Posten adresserad till Tarik Hasan ”Blatte”. Diskrimineringsombudsmannen, DO, slog fast att Posten gjort sig skyldig till diskriminering.

Detta är dock långt från första gången Posten tagit till okvädesord vid sina adresseringar. Exklusivt för Dagens Svenskbladet är följande rapportering om den idag förtidspensionerade Sten Ossian, 67 år från Göteborg, som sedan 10 år tillbaks fått elaka glåpord tryckta på sina postavi:er.

Det hela började en kulmig söndagsmorgon på hösten 1999. Sten Ossian fick en smärre chock när han skulle hämta ut sitt paket. Det stod Sten Ossian "Stinkblöjan" Ohlsson på avin. Sten Ossian, som lider av laktosintolerans, blev väldigt upprörd över formuleringen. Han tog genast kontakt med Posten som, enligt honom, inte kunde ge någon vettig förklaring på det inträffade.

Sten Ossian valde att lägga det hela bakom sig, men möttes veckan därpå av ännu ett elakt ordval i avin, denna gång adresserat till Sten Ossian "Skvallerbytta" Ohlsson. Han blev upprörd ännu en gång, kontaktade Posten ännu en gång, och fick som väntat ingen vettig förklaring även denna gång. Stig Ossian återvände hem spottandes och svärandes, och somnade spritomtöcknad samt i vredesmod den natten.

Avi:er med osmickrande titlar fortsatte att anlända, vecka ut efter vecka in i takt med alla de saker som Sten Ossian älskade att beställa över postorder.

- En gång när jag beställde böcker stod det "Kulturbög" med maskinskrift, precis på samma sätt som jag hade erfarat tidigare. En annan gång när jag beställde produkter från TV-shop stod det "Lättlurad", berättar Sten Ossian och fortsätter: När jag beställde trafikinformation från kommunen stod det "Pedaloptimist", bantningspiller "Säckfettis", kalsonger "Grisarsel", vuxenfilmer "Runkpelle", smuggelsprit "Skåp-supare", och så vidare...

Sten Ossian valde dock att inte gå vidare i ärendet denna gång.

- Ingen idé att göra något väsen av det, resonerade han. Avi:erna svarade med ett maskinskrivet "Sävlig svennebanan" i brevlådan. Vid det här laget hade Sten Ossian börjat vänja sig vid, och oväntat nog uppskatta förolämpningarna som trofast och punktligt anlände vecka efter vecka till honom.

- De blev nästan som en person, fortsätter han. En slags "vän" som hela tiden faktiskt brydde sig om mig och vad jag gjorde om dagarna. Det kan låta bakvänt men det kändes verkligen så! Dessutom hade de för det mesta rätt ändå - jag super och - i ärlighetens namn - runkar ganska mycket när jag inte beställer en massa onödiga grejer, säger han utan omsvep, och tämligen salongsberusad, till Svenskbladets utsände.

Det blev därför en smärre chock för Sten Ossian när avi:erna mycket oväntat slutade att anlända med finurliga kommentarer i slutet av september 2009, efter 10 års tid. Han valde då att ringa Posten och fråga varför de numera trivsamma förolämpningarna slutat anlända i brevlådan. "Menlösa töntjävel" är det sista bevarade minnet från denna tidsepok, och som för övrigt pryder Sten Ossians kylskåp numera.

- Det känns vemodigt, meddelar han sorgset efter beskedet att Posten inte hade någon förklaring att ge även denna sista gång.

Fotnot: Vem eller vilka som låg bakom upptågen under årens lopp förblir ett mysterium.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby