Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Boende i Snopptorp är trötta på att bli hånade och förlöjligade av utomstående.
Boende i Snopptorp är trötta på att bli hånade och förlöjligade av utomstående.

Snopptorparna har fått nog

Publicerad: 2010-01-24

Boende i stadsdelen Snopptorp i Eskilstuna har fått nog av att bli hånde och förlöjligade av besökare och andra Eskilstunabor. Trots att namnet Snopptorp låter lika osannolikt som namnet Ollonborg är det faktiskt namnet på en stadsdel i staden Eskilstuna.

Bengt-Hans Samuelsson 67, boende i området berättar;
- Snopptorp är ett anrikt namn, folk som reser igenom här ska visa respekt för det och inte driva med oss Snopptorpare som om vi vore några fjantiga idioter, jag är stolt över att vara en Snopptorpare.

Men övriga Eskilstunabor är inte lika entusiastiska över Snopptorp och ibland känner sig Bengt Hans utpekad och förlöjligad.
- Häromdagen var jag och tvättade bilen vid Q8 macken nere i Eskilstuna, när jag stod och vaxade bilen var det en förbipasserande som frågade mig om jag skulle "polera ballträet när jag ändå var igång", man får stå ut med mycket ifall man kommer från Snopptorp.

Han får medhåll i denna uppfattning av Birgitta Ström 54, som har levt i Snopptorp hela sitt liv;
- Vi som bor här i Snopptorp är stolta över stadsdelen, för ett par år sedan var det ett par vänsterfeminister som ville byta namn på stadsdelen till till Fitt-torp, de pratade om jämlikhet eller något liknande. Men trots att jag är kvinna och engagerad i kvinnorättsfrågor ville jag hellre bibehålla det gamla anrika namnet Snopptorp.

Stadsdelen har fått sitt namn från Eskilstunahjälten Erik af Snoppenström vars stuteri låg på platsen under tidigt 1700-tal. Snoppenström har en hedersvärd plats i Svensk historia som mannen som lät avla fram Karl XI och Karl XII:s brandklippare, en familj av mycket starka och intelligenta hästar.

Det är inte alla orter och platser som är så styvskinnade som Snopptorparna, i fredags meddelade kyrkorådet i Storuman att man byter namn på en av traktens kyrkor från Kåtakyrkan till Kyrkkåtan. Man ansåg att namnet Kåtakyrkan väckte anstöt.

Språkforskare är oense ifall namnbytet signalerar starten på en ny trend där fler platser kommer att byta namn. Det finns åtskilliga ortsnamn i Sverige vars innebörd betyder en annan sak idag än vad de betydde när namnen bestämdes, bland annat återfinns platser som Snålkuk, Klittberget, Bögs gård, Analtorpet, Felchingsjön och Bukkakenäs.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN DN2
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev