Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
1 Oktober 2023
 
Kränkt eller inte kränkt - är inte frågan, utan hur pass omvälvande kränkningen är.
Kränkt eller inte kränkt - är inte frågan, utan hur pass omvälvande kränkningen är.

Snart hela Sverige kränkt

Publicerad: 2010-05-26

Det kränks i Sverige som aldrig förr. Det menar iallafall statsvetaren och beteendevetaren Vader Abrahamsson, som lagom till höstterminen skall åka omkring på diverse unversitet och hålla föreläsningar i temat kränkning.

Listan kan uppenbarligen göras närmast oändlig på vad som kan uppfattas som kränkande: en bankautomat som plötsligt fått slut på hundralappar, ett svårlöst soduku-korsord, eller när den gröna gå-gubben plötsligt blir röd.

- Alltid finns det NÅGONTING att kränkas för, säger Abrahamsson och fortsätter:

- En medelålders dam jag pratade med en gång kände sig exempelvis kränkt när expediten i kassan på Coop inte uppmärksammade att man kunde köpa tre små chokladkakor för extrapriset 20 kr, utan istället tog 7 kr styck i betalt. Damen i fråga erkände sig kränkt över det inträffade, samt lade till att det var det absolut värsta hon hade varit med om.

Han får medhåll av diverse bananer på stan som Svenskbladet har pratat med. Först ut är parkbesökaren Harri Huskalainen som kluckar upprört med en hyttande knuten näve:

- En kång höjde min kamle polare Limpan rösten åt mig, den jefeln! Jak var oerhört på den kränkt!

Därefter lade han sig tillbakalutad, och somnade lagomsömndrucken på den bänk som vår utsände fann honom.

- Morsan raderade WOW-kontot en gång, menar 16-årige Johan Larsson uppgivet på frågan om han någon gång blivit kränkt, vilket också bekräftar att kränkningsfenomenet letar sig ner i åldrarna.

Den vanligaste genomsnittkränkte är dock gemene 40-talist. En av dessa i den överrepresenterade målgruppen är Torbert Öjvindsen, 67 som ångest-stönandes berättar med matkassen i handen:

- Jag gick ut från Hemköp för en kvart sedan, och personen innan höll inte upp dörren. Jag hann inte genom dörren utan var tvungen att sträcka ut handen för att ta emot den.

Vader Abrahamsson nickar instämmande när Svenskbladet delger honom uppgifterna från de kringströvande kränkta och fortsätter plädera:

- Kränkningar skapar dessutom ofta kedjereaktioner - om en person kränker en annan kan denne svara med en mot-kränkning. Till slut är kränkningen total - vi har bara sett toppen av ett isberg - snart går hela Sverige under i en enda stor kränkning.

En simpel sökning på Google gällande ordet "kränkt" genererar ca 225 000 resultat. Innehållet domineras helt klart av allehanda bloggare som oftast redan som rubrik i sina inlägg nyttjar ordet. En av dessa bloggare är 22-åriga Sofia Jansson som känner sig "lurad och kränkt" när hon hyrde filmen "Too young to die" från 1990 med Brad Pitt i en av rollerna:

- Det första vi slås av är att filmen ser så jävla gammal ut. Musiken låter gammal. Färgerna. Filmningen. Det känns för en stund som någon gammal vilda västern. Känslan sitter i, att den inte känns ny, skriver hon förtvivlat på sin blogg om upplevelsen.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Relaterade länkar: DN DN2 DN3
Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam