Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
28 Februari 2024
 
Bildrättighetstjafs med mustaschburen grek resulterade i Skogsturksyoghurt
Bildrättighetstjafs med mustaschburen grek resulterade i Skogsturksyoghurt

Skogsturken erövrar yoghurtetikett

Publicerad: 2010-04-12

En grekisk man med en ordentligt vildvuxen mustasch figurerar ofrivilligt på en yoghurtburk hos yoghurttillverkaren Lindahls mejeri. Produkten går under namnet "turkyoghurt" vilket resulterade i ett enormt missnöje hos den berörda mannen som i själva fallet är grek. Nu stämmer han mejeriet på drygt 50 miljoner kronor.

Anders Lindahl, VD på Lindahls mejeri, säger att mångmiljonstämningen minst sagt kom som en överraskning.

- Det kom som en chock. Vi visste att vi hade köpt bilden av en bildbyrå så vi tyckte att vi på alla sätt gjort rätt! Vi har nu kommit överens med mannen i godo om att ge honom ett livstidsförråd av turkyoghurt som kompensation för tilltaget, förklarar han.

Lindahl är förtegen på exakt hur mycket yoghurt som den grekiske mustaschmannen kompenserats med, men en ännu icke bekräftat uppgift om 25 000 liter, eller 1 000 fyllda badkar, har nått Svenskbladet. Lindahl försöker dock prata runt denna siffra, och väljer att istället hänvisa till den nya produkten som tagits fram:

- Turkisk yoghurt, som idag finns i miljoner hem, är utan tvekan vår mest kända produkt, och många fler känner igen förpackningen med den karaktäristiska "turkgubben". För att kunna fortsätta leverera älskad turkyoghurt till svenska folket väljer vi nu att byta posterboy till den så kallade Skogsturken, berättar han.

Skogsturken är den unge man som blev världstjärna över en natt när han av en händelse filmades i smyg i ett helt vanligt svennebananigt skogsområde i Västerås efter att ha fått en slarvigt kastad frisbee mitt i hårgeléet. Incidenten ledde till en mycket hetsig konfrontation med frisbeekastaren och hans kamrater, och sågs därefter av miljontals besökare efter att det laddats upp på YouTube. Lindahl fortsätter engagerat:

- Detta känns som ett perfekt val. Jag har själv inte sett det här filmklippet men vad jag förstår är det oerhört populärt i många svenska folkhem. Namnet "Skogsturksyoghurt" känns också rätt helt - det ligger en fräsch och frisk känsla över det, och öppnar dessutom en möjlighet att vi kan inkludera spännande skogsbär eller annan slarvsylta i yoghurten framöver.

Svenskbladet har förgäves sökt Skogsturken för en kommentar.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby