Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
2 Oktober 2022
 
Gojnik, Dragan och Slobodan blir de första Serbiska poliserna i Sverige.
Gojnik, Dragan och Slobodan blir de första Serbiska poliserna i Sverige.

Serbisk polis ersätter svensk polis

Publicerad: 2009-09-29

Det har nu uppdagats att underbetald, underbemannad serbisk polis med omodern utrustning kände till helikopterrånarnas planer hela två månader innan rånet ägde rum. Dessutom varnade den serbiska polisen sina svenska kollegor i början av Juli att ett rån skulle ske samt att en helikopter skulle nyttjas vid detta.

Den svenska polisen reaktion var enligt en anonym källa att;
- Låta Gösta och Ingemar svänga förbi vid pengacentralen i Västberga på vägen till Sibyllagrillen, för att kolla till att allting var lugnt och så, men de såg inget så de åkte vidare till Sibylla och hämtade grabbarnas beställning.

Detta var dock inte den enda åtgärden man vidtog, man bad även väktarna vid polisens helikoptercentral att ta en extra rond runt midnatt för att se till att ingen var framme och fingrade på helikoptrarna. Det är dock oklart om så skedde eftersom uppmaningen bestod av en gul post-it lapp på fikarummets dörr.

När rånet så ägt rum och situationen uppdagades och det stod klart att svensk polis informerades om helikopterrånet redan för två månader sen, fattades det drastiska beslutet att helt enkelt byta ut svenska poliser mot serbiska.
- Vi måste ha en polis som kan handskas med den här sortens brottslingar och den serbiska polisen har presterat enastående trots deras begränsade resurser och utrustning. De är helt enkelt den poliskår som vi önskar vi hade i Sverige och det är också därför vi fattat detta beslut, berättar Justitieminister Beatrice Ask (M).

- Om vi inte kan hitta rätt kompetens inom Sverige är det självklart att vi vänder oss till Europa, en utav EU:s grundstenar är att konkurrens ska ske på lika villkor inom unionen, kommenterar Beatrice Ask.

De första serbiska poliserna kommer anlända till Sverige i början av Oktober och man kommer sedan att fasa in nya serbiska poliser fram till Juni nästa år då man beräknar ha bytt ut hela polisstyrkan. De svenska poliskonstaplarna kommer att erbjudas ny sysselsättning inom G4S där man säger sig vara mycket intresserad av de fd poliserna, bland annat kan man erbjuda väktartjänst på IKEA samt nattbevakning av statliga departement.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN SvD Ystad
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 6 kommentarer

Snutkrubb
Enligt rykte kommer nu Sibylla utöka sin meny för att passa den serbiska polisen.Det kommer nu att finnas Borek,Cevapi och Dolma Take away,

Lucifer Mandomm, (för 41 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

imponerande
skarpt öga där, o nani

jukka, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Nymodigheter
Även på Svenskbladet har förändringar skett. För att effektivisera artikelförfattandet har engelska skribenter kopplats in. För läsarna kommer det dock endast att märkas genom att månader nu skrivs med stor bokstav.

O. Nani, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Ekonomi, mina vänner, ekonomi!
Man måste bara hålla koll på dem, så de inte överlåter grovjobbet på billiga svartpoliser från Albanien.

Joaquim af Gs, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

?evap?i?i
Skönt att Serbiens elitstyrka av poliser i olika uniformer tar över rodret här i Sverige! Nästa gång Carin Götblad bryter benet kommer det gå betydligt snabbare, då dessa killar använder sig av gamla ryska fältradioapparater med inbyggd röd lampa som blinkar då något allvarligt har hänt. Sen ryktas det även att Steven Segal kommer att "ta hand om" bråkiga helikopterrånare på egen hand och ingå i den serbisk-svenska poliskåren då han redan ser så serbisk ut.

Slobodan Andersson, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Twingly BlogRank