Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Sjung tredje versen ur Du gamla, du fria!
Sjung tredje versen ur Du gamla, du fria!

SD vill tvinga eleverna till skolan på nationaldagen

Publicerad: 2011-06-06

År efter år protesterar facebookanvändare mot att barnen inte får sjunga nationalsången på skolavslutningen, trots att det aldrig varit en tradition i skolorna.

Däremot har man sjungit "Du gamla du fria" på Svenska flaggans dag som 1983 blev Sveriges nationaldag. Sedan 2005 är dagen dessutom en helgdag och barnen är därför lediga från skolan och kan därmed inte sjunga "Du gamla du fria" i skolan.

Sverigedemokraterna protesterar kraftigt mot att dagen blivit röd och anser att helgdagen infördes som ett led i "PK-maffians övertag av skolan". Man håller barnen borta från skolan under en så pass viktig dag, och man gör nationaldagen röd. Det är smygkommunism, enligt Jimmie Åkesson (SD)

- PK-maffian vill hålla sig väl med muslimerna och de andra kulturberikarna, säger Jimmie Åkesson, som dagen till ära klätt upp sig i vingåkersdräkten och planerar att äta en festmåltid på McDonalds på Vasagatan i Stockholm.

- Jag kräver att föräldrarna skickar sina barn till skolan för att sjunga nationalsången, annars visar de bara att de hatar sitt land. Spelar ingen roll att de har röd dag och ledigt i andra länder när de firar sina nationaldagar, för vet du vilka som bor i de andra länderna? frågar Jimmie Åkesson retoriskt.

- Utlänningar. Och de älskar inte sitt land. Annars hade de inte kommit hit och snyltat. Sveriges nationalsång borde vara ett eget ämne i svenska skolan och kan man inte den så borde man inte få godkänt betyg.

Professor Göran Stollerud, expert på inofficiella nationalsånger tittar tankfullt ut genom fönstret i sitt rum på universitetet i Linköping och sitter tyst en stund innan han svarar:

- Tyvärr så skulle varenda unge få underkänt i det ämnet. För vi har verkligen ingen nationalsång i Sverige. Ingen officiell nationalsång.

- Men det står alla fritt att gå till den helgstängda skolan och klämma i med vilken sång man vill. Man kan börja med de verser man känner till i Du gamla du fria, och sen kan man övergå till något trallvänligt av den där holländaren Cornelis Vreeswijk, tex. Trallandet är väl ändå något av det svenskaste vi har?

 


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev