Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
10 2023
 
31 åriga Santino med den arsenal djurskötarna upptäckte.
31 åriga Santino med den arsenal djurskötarna upptäckte.

Schimpans uppvisar mänskliga känslor

Publicerad: 2009-03-11

En schimpans på Furuviks djurpark utanför Gävle har överraskat forskare med de känslor den uppvisat mot att vara inlåst mot sin vilja. Santino, en 31 årig schimpans samlar ihop stenar och betongklumpar som han sedan kastar på djurparkens besökare.

Det anmärkningsvärda är inte att apan blev förbannad och kastade sten utan att han planerade sitt brott i ett lugnt tillstånd, primatforskare menar nu att detta tyder på att Santino kan förutse framtida sinnesstämningar samt är jävligt förbannad över att vara inlåst till allmän beskådan.

Mathias Osvath, ansvarig forskare vid Lunds Universitets kommenterade händelserna:

- Detta är första beviset vi har för att chimpanser, liksom människor, inte är särskilt förtjusta i att bli drogade, bortrövade, flugna över halva världen, inspärrade och sen utstirrade av snoriga ungar som äter glass.

- I Santinos fall verkar det som han förstått att djurparken är någon sorts kommersiell verksamhet och ifall han lyckas pricka 2-3 ungar kommer ryktet sprida sig, djurparken förlora besökare, gå i konkurs och han kan fly tillbaks till Afrika, berättar Osvath.

- Det skulle inte förvåna mig om han redan har en almanacka, några stulna kreditkort och tidtabell över SAS flygrutt Stockholm - Nairobi, tillägger Osvath

Vidare menar Osvath att Santino visar upp ett mänskligt sätt att tänka och resonera;

- Han tänker antagligen: ''Jag är 31 år och borde vara ute och träffa intressanta och sexiga honor, ha roligt och njuta av livet, ha mitt eget träd och inte dela bostad med samma gamla trista apor. Istället har jag ett menlöst jobb som inte leder någonvart och onanerar mig själv till sömns varje natt.''

Forskare från hela världen menar nu att Santino är beviset för att schimpanser har oanade förmågor till resonemang och planering, långt överstigande Lars Leijonborg och folkpartisterna som omger honom.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev