Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
1 Oktober 2022
 
Både officerare och soldater kom fram till att krig är rätt fånigt.
Både officerare och soldater kom fram till att krig är rätt fånigt.

Psykisk ohälsa fick 20 att avbryta militärövning

Publicerad: 2010-11-20

Tjugo officerare och soldater ur en spaningspluton som deltog i militärövningen Bold Lightning i Oktober var tvungna att avbryta övningen till följd av psykisk ohälsa. Huvuddelen av plutonen reste sedan med tåg ifrån övningen.

Övningen, som ägde rum i Smålandska Eksjö, var namngiven efter en ninjafilm från 80-talet och var ett led i träningen inför att Sverige den 1 januari övertar ansvaret för EU:s insatsstyrka Nordic Battle Group.

En av de drabbade soldaterna berättar för Svenskbladet om de mentala besvären som utlöstes av övningen;
- Vi hade lagt oss i ett bakhåll för fienden längsmed en landsväg, vi hade satt upp två stycken truppmina 12, såna som slungar ut hundratals dödliga stålkulor mot fienden.

- Men så när jag låg där och väntade på fienden med handen på kolven till min kalla AK4:a så gnagde en tanke inom mig, det här med att skjuta på folk, det känns inte rätt, någon kan ju skada sig eller dö. Jag känner ju inte ens de jag kommer skjuta på, jag menar jag hatar dem inte, varför ska vi slåss bara för att någon politiker någonstans har bestämt det? Förklarar soldaten för Svenskbladet.

- Trots att det bara var en övning var det en så obehaglig känsla att jag mådde fruktansvärt dålig inombords och jag diskuterade det med mina kamrater och vi beslutade att avbryta överfallet, berättar soldaten.

Även officerarna i gruppen upplevde samma mentala besvär, en av dem har berättat för Svenskbladet;
- Det var på övningens andra dag, vi hade siktat fi och jag skulle precis kalla in artilleriunderstöd för att bombardera deras position. Det var då jag frös till och tänkte att personerna där borta, fienden, de har också vänner och flickvänner, fruar och barn som väntar på dem hemma, precis som mig.

- Skulle jag spränga såna människor i bitar? Jag själv vill inte bli sprängd i bitar, jag blev så oerhört illa till mods. Jag fattade ett beslut där och då och ändrade kanal på kommunikationsradion och bad om att få åka hem istället.

- Det är egentligen jävligt barnsligt det här med krig, tillägger officeren.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 9 kommentarer

Re: Snacka om skott
AK5C är det, AK5D är en kort version för typ stridsfordonsbesättningar och sånt. AK5C är den nya versionen med plastkolv och rödpunktsikte som får eldavbrott stup i kvarten för att någon duellfantast kommit på den brilljanta id att installera en värdelös sistaskottspärr.

Em som faktiskt gjort lumpen, (för 49 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Bra artikel
Har gjorts en låt om detta, kanske något mer seriös dock, men ändå =) Iron Maiden - Afraid to shoot strangers. Den där minan är för övrigt så vidrig att den nog fått ett visst antal personer genom åren att bojkotta vapenindustrin...

g-gurra, (för 51 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Randome
denna artikel är icket riktig, skället till att plutonen inte slutförde övning hade med ekonomiska skäl att göra, var själv närvarande, uppgifterna är fabulerade.

billabong, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Going to war for peace is like fucking for virginity
Shit. Militärnördarna kryper ut ur sina hålor...

Sune Holm, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Snacka om skott
FMV håller i dagsläget på att aktivt byta ut de kvarvarande AK4orna till AK5D och bygger dessutom om AK5 modell A till D eftersom att det är billigare än att köpa in nya.

Max, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam
Twingly BlogRank