Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Måndag
20 Maj 2024
 
Pistolen i plastpåsen är ofarlig, liksom terroristen, när påsen är på
Pistolen i plastpåsen är ofarlig, liksom terroristen, när påsen är på

Plastpåsar avväpnar självmordsbombarna

Publicerad: 2011-03-04

Att stoppa deodorant och hudkräm i plastpåse har visat sig vara ett effektivt sätt att hindra terrorister från att spränga flygplan i luften.

Sedan november 2006 finns det inom EU regler som begränsar mängden vätska som man får ta med i handbagaget genom säkerhetskontrollen. Utvecklingen av utrustning som kan upptäcka eventuella flytande sprängämnen har pågått sedan början av 2007.

Transportstyrelsen har i samarbete med EU kommit fram till att även självmordsbombare kan stoppas i plastpåse och därmed bli ofarliga.

- Det här är en genial idé! Att vi inte kommit på det tidigare, säger Staffan Widlert, generaldirektör vid Transportstyrelsen.

Allt som stoppas i plastpåse blir ofarligt. Även skjutvapen och narkotika.

- Men fortfarande gäller att det endast är endecilitersförpackningar som får läggas i plastpåsarna, så har du en liter whiskey eller mineralvatten med dig måste vi be dig att antingen slänga den i säkerhetspersonalens avfallskorg eller dricka upp allt på stående fot för att desarmera innehållet. Detsamma gäller hudkrämer som innehåller mer är hundra milliliter vätska.

- Uppdrucken vätska är ofarlig. Berusade människor behöver inte ligga i plastpåse. Det är bara sådana som har skägg och svart hår och palestinasjal som ska ligga i påse under överfarten.

Generaldirektör Staffan Widlert visar en plansch som säkerhetspersonalen använder sig av, då de identifierar vilka som ska ligga i påse och vilka som kan resa utan inplastning.

På Vägverket funderar man på att plasta in alla bilar för att undvika skador i trafiken.

Kriminalvården kommer däremot inte låta sina våldsamma fångar gå utanför fängelseområdet inplastade, då risken finns att de sliter plasten av sig och blir farliga igen.


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Relaterade länkar: Transportstyrelsen Arlanda AB DI SR Exp KvP DN DN 2 SvD SvD SvD 3
Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby