Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
27 November 2021
 
Många olika program och webbsidor kommer nu att totalförbjudas.
Många olika program och webbsidor kommer nu att totalförbjudas.

Domen i Piratebayrättegången

Publicerad: 2009-03-03

 

Den uppmärksammade rättegången mot Piratebay är nu över och en dom har nu fällts . Utgången av rättegången har varit omdiskuterad och spekulationerna i media har varit många. De fyra huvudmännen fälldes av domstolen, de tre männen bakom tekniken dömdes alla till fängelse i ett år, finansiären Carl Lundström, dömdes till böter om två miljoner kronor samt 350 timmars samhällstjänst på Äventyrsbadet i Husby i Norra Stockholm.

Piratebay vilket ar en hemsida och indexeringstjänst blir nu olaglig eftersom den har använts för att sprida upphovsrättsskyddat material, trots att sidan endast fungerar som en förmedlare har domstolen tagit denna ställning. Domen kommer dock inte begränsas endast till Piratebay eftersom det finns många andra sidor och programvaror som kan användas och har använts för att sprida upphovsrättsskyddat material. Tingsrätten har nu gått ut med en officiell lista på över 300 andra hemsidor och programvaror som blir olagliga samtidigt som Piratebay.

På listan finns många stora och populära program och tjänster, exempelvis, Twitter, ICQ, MSN, Facebook, flera olika diskussionsforum samt Svenska Dagbladets hemsida, eftersom man i en av kommentarerna till en nyhet funnit en länk till en .torrent-fil. Fortsättningsvis kommer inte kommenteringsfunktioner att tillåtas på hemsidor då de har ansetts uppmuntra till spridning av upphovrättsskyddat material.

De enda programvaror som kommer tillåtas i framtiden för surfande av Internet inom Sveriges gränser är Microsoft Internet Explorer version 6, samt en av Microsoft i förhand säkrad version av MSN Messenger som kommer filtrera ut länkar och filer skickade som kan innehålla upphovsrättsskyddat material. Denna version av MSN kommer möjligtvis även att skicka mail till IFPI om användaren försöker skicka länkar till upphovsrättsskyddat material. Ifall innehållet är politiskt kommer möjligtvis även en kopia att skickas till Försvarets Radioanstalt (FRA). Dock är de två sista uppgifterna ej bekräftade officiellt ännu utan har endast kommit till vår kännedom genom interna kontakter.

Ernst Svahn vid Stockholms Tingsrätt kommenterar besluten som tagits;

- Helst av allt vill vi förbjuda hela Internet, det är inte tillräckligt reglerat för att vi ska kunna släppa ut vuxna och mogna människor på det. För att kunna täcka framtida luckor har vi även beslutat om en särskild "Internetkommission", berättar Svahn.

Internetkommissionen blir en permanent statlig utredning som löpande kommer avgöra vilka delar av Internet som en lagom mogen och samarbetsvillig Svensk medborgare ska få besöka.

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 79 kommentarer

.
är denna artikel ett april-skämt!?

Rolf Mao, (för 49 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

BAJSMÄNNISKORNEDAN
LOL PÅ ALLA SOM TROR ATT DETTA ÄR VÄRSTA SERIÖSA TIDNINGEN!!!!!!!

Berk Karlsson, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Re: Polisstaten snart ett faktum, men skoj en stund :)
Din kommentar var ju nästan roligare än artikeln xD

Haha, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Polisstaten snart ett faktum, men skoj en stund :)
Polisstat... Du är bra dum i huvudet va? Bara för en rättegång och lite fildelningslagar så börjar alla 11-16 åringar kalla sverige för en polisstat eller för "mini ryssland". Ni är patetiska.

Polisstaten snart ett faktum, men skoj en stund :)
Det värsta är att vi bara har 5-6 år kvar, sen är denna polisstat ett faktum. Men, för tillfället kan vi garva lite :)

Patrik Polisstaten, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank