Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Leif-Göran Arnesson poserar stolt med den kviga han nyss fällt.
Leif-Göran Arnesson poserar stolt med den kviga han nyss fällt.

Övertorneå inför skyddsjakt på kor

Publicerad: 2009-08-05

I väntan på älgjaktssäsongen som börjar den första måndagen i September beslöt sig idag Övertorneå för att smygstarta jaktsäsongen med en nyligen införd skyddsjakt på kor. Det var efter att bonden Leif-Göran Aronssons kossor började visa tecken på att bli aggressiva som länsjaktvårdsförening beslöt att genomdriva ett beslut om skyddsjakt.

- Vi tog detta beslut eftersom vi anser att kossorna utgör ett hot mot allmänheten i de här trakterna, vi har fått flera rapporter om aggressiva kor som planlöst stryker omkring och låtsas äta gräs, berättar Sture Kjellhammar, jaktkonsulent i Övertorneå kommun.
- Vi vet inte helt säkert vad deras plan är, men vi tror det kan vara fråga om något sorts maktövertagande, en välplanerad kupp mot mänskligheten likt det i filmen "Triffidernas Dag", berättar Kjellhammar.

Aronssons ko rymde från sin hage tillsammans med ett antal kumpaner för att starta en motståndsrörelse i skogarna kring bondgården, när bonden försökte fånga in kossan igen stångade den hans bil och jagade honom på flykten. Efter beslutet om skyddsjakt spårade ett jaktlag upp den förrymda kossan och lyckades fälla den.

I samband med jakten uttryckte flera av jägarna lycka över att kunna jaga en hel månad innan älgjaktspremiären, dessutom visade sig kossan vara ett långt mer intelligent byte än man först väntat sig. Man planerar nu även en så kallad drevjakt där en drevkedja går med cirka 50 meters lucka genom kohagen och motar fram kossorna mot väntande skyttar.
- Det här är störtkul och på detta vis kan vi värma upp inför älgjaktspremiären,
berättar bonden Ernst Karlsson för Svenskbladet.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD DN NSD SydSV SR NT Kuriren
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev