Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
28 September 2022
 
Vissa föräldrar påstår att deras barn blivit lugnare sen de lämnat dem hos orcherna.
Vissa föräldrar påstår att deras barn blivit lugnare sen de lämnat dem hos orcherna.

Orcher allt populärare då dagisplatserna tryter

Publicerad: 2009-12-11

En rundringning visar att allt fler föräldrar lämnar sina barn hos orcher när de inte lyckats få en kommunal dagisplats. Mia och Fredrik Strömlund i Haninge kommun är två av de föräldrar som valde orch-alternativet då deras son Pontus fyllde tre år och mamma Mia ville återvända till sitt jobb på heltid men en dagisplats saknades.

Mamma Mia berättar att hon till en början färgades av fördomar och övervägde att istället stanna hemma tills paret erbjöds en kommunal dagisplats. Men i slutänden bestämde hon sig för att pröva orcherna;
- Till en början var jag skeptisk, det var de gamla vanliga fördomarna, orcher vet hur man slåss, bränner byggnader och halshugger dvärgar, men kan de verkligen hantera en trotsig treåring? Men bara efter två veckor var jag glad att vi prövade orcherna, Pontus har
trivts och dessutom har han börjat lära sig hur man slåss med spikklubba och sköld.

Även för pappa Fredrik har skepticismen nu helt omvänts till optimism;
- Numera ser jag bara fördelar, varje dag då Pontus kommer tillbaka från grottan berättar han om alla nya saker han lärt sig, bryna vapen, jaga vildsvin, rida varg, spåra alver. Det enda jag kan anmärka på är att orcherna kanske är lite väl slappa med bordsskicket, vi försöker lära honom att man inte äter med händerna utan använder bestick, det kan bli lite tokigt när de säger en sak hos orcherna och en annan sak hemma, skrattar Fredrik.

Haninge kommun är bara en av många snabbt växande Stockholmskommuner som har svårt att erbjuda alla barnfamiljer dagisplatser. Kommunalrådet Tommy Wåhlberg (m) ser nu positivt på utvecklingen med orcher;
- Orcherna är ett utmärkt alternativ till de kommunala dagisen, föräldrarna får ett på detta vis ett större urval. Att orcherna sedan tar sin betalning i rått kött och folköl från LiDL gör dem dessutom till ett kostnadseffektivt alternativ maxtaxan i Haninge är för tillfället satt till 1400 kronor.

- Vi har dock inte lyckats genomföra inspektioner hos orcherna för att se om de uppfyller de krav som ställs på att bedriva verksamhet inom barnomsorgen, men föräldrarna som varit i kontakt med dem verkar nöjda och än så länge har alla barn kommit tillbaka helskinnade, berättar Tommy Wåhlberg(M)

En annan familj som är jättenöjda med sitt val är Staffan och Linda Eriksson, föräldrar till Jonathan 4 år och Elsa 6 år. De säger att deras barn lugnat ned sig rejält sen de börjat skicka dem till orcherna.
- Det gamla uttrycket "Nu sköter du dig, annars kommer trollen och tar dig" har fått en helt ny innebörd, berättar Linda Eriksson.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 7 kommentarer

Re: Orch av Uruk-Hai
Nar... Lat ti ash pagog. Jag är en bättre orch. xD

Victor, (för 39 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Orch av Uruk-Hai
Brosh! Trodde inte det fanns jobbmöjligheter i detta land för oss orcher (kan förklara för Gagila att Uruk-Hai betyder orch-folket, så alla är vi av Uruk-Hai även om min kompis förvisso är en Snaga men det är en annan historia.) om någon behöver en orch så ställer jag upp, tar dock 20 guld i timmen.

Sirith, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Asbra initiativ!
Helt fantastiskt! Jag skulle lätt föredra detta åt mina barn om jag hade några. Som städerska upptäcker man ofta hur dagispersonalen kan uppträda när föräldrarna gått. Jag tycker att orcherna verkar vara värsta grejen!

Trolldruva, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Jag skulle gärna lämna min barn hos en Orch!
Barn är så överskattat nuförtiden, jag tänkte åka på semester nu till jul och skule mer än gärna lämna mitt barn med en Orch!

emohulks.bloggsida.se, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: tomato, tomato...
Knut Kalastoffel blir vårat grillskråv på söndag.

Gagila Uruk-hai, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Slipp hngpattarna - kp en korsett frn Bella-Jane!
Twingly BlogRank