Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
10 2023
 
Vissa föräldrar påstår att deras barn blivit lugnare sen de lämnat dem hos orcherna.
Vissa föräldrar påstår att deras barn blivit lugnare sen de lämnat dem hos orcherna.

Orcher allt populärare då dagisplatserna tryter

Publicerad: 2009-12-11

En rundringning visar att allt fler föräldrar lämnar sina barn hos orcher när de inte lyckats få en kommunal dagisplats. Mia och Fredrik Strömlund i Haninge kommun är två av de föräldrar som valde orch-alternativet då deras son Pontus fyllde tre år och mamma Mia ville återvända till sitt jobb på heltid men en dagisplats saknades.

Mamma Mia berättar att hon till en början färgades av fördomar och övervägde att istället stanna hemma tills paret erbjöds en kommunal dagisplats. Men i slutänden bestämde hon sig för att pröva orcherna;
- Till en början var jag skeptisk, det var de gamla vanliga fördomarna, orcher vet hur man slåss, bränner byggnader och halshugger dvärgar, men kan de verkligen hantera en trotsig treåring? Men bara efter två veckor var jag glad att vi prövade orcherna, Pontus har
trivts och dessutom har han börjat lära sig hur man slåss med spikklubba och sköld.

Även för pappa Fredrik har skepticismen nu helt omvänts till optimism;
- Numera ser jag bara fördelar, varje dag då Pontus kommer tillbaka från grottan berättar han om alla nya saker han lärt sig, bryna vapen, jaga vildsvin, rida varg, spåra alver. Det enda jag kan anmärka på är att orcherna kanske är lite väl slappa med bordsskicket, vi försöker lära honom att man inte äter med händerna utan använder bestick, det kan bli lite tokigt när de säger en sak hos orcherna och en annan sak hemma, skrattar Fredrik.

Haninge kommun är bara en av många snabbt växande Stockholmskommuner som har svårt att erbjuda alla barnfamiljer dagisplatser. Kommunalrådet Tommy Wåhlberg (m) ser nu positivt på utvecklingen med orcher;
- Orcherna är ett utmärkt alternativ till de kommunala dagisen, föräldrarna får ett på detta vis ett större urval. Att orcherna sedan tar sin betalning i rått kött och folköl från LiDL gör dem dessutom till ett kostnadseffektivt alternativ maxtaxan i Haninge är för tillfället satt till 1400 kronor.

- Vi har dock inte lyckats genomföra inspektioner hos orcherna för att se om de uppfyller de krav som ställs på att bedriva verksamhet inom barnomsorgen, men föräldrarna som varit i kontakt med dem verkar nöjda och än så länge har alla barn kommit tillbaka helskinnade, berättar Tommy Wåhlberg(M)

En annan familj som är jättenöjda med sitt val är Staffan och Linda Eriksson, föräldrar till Jonathan 4 år och Elsa 6 år. De säger att deras barn lugnat ned sig rejält sen de börjat skicka dem till orcherna.
- Det gamla uttrycket "Nu sköter du dig, annars kommer trollen och tar dig" har fått en helt ny innebörd, berättar Linda Eriksson.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev