Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Vilket budskap vill GB egentligen få fram med namnet "Sandwich"?
Vilket budskap vill GB egentligen få fram med namnet "Sandwich"?

Nytt glassbråk skakar Sverige

Publicerad: 2009-07-06

I april 2005 menade organisationen Centrum mot rasism att GB:s reklamkampanj för lakritsglassen Nogger Black var rasistisk. GB hade då startat en reklamkampanj där "Nogger + lakrits = sant" var skrivet på asfalt med krita. Stig Wallin, ordförande för Centrum mot rasism, uttalade att han läste reklambudskapet som "Nigger + lakrits = sant". Organisationen bildades 2003 efter ett förslag från regeringen. Centrum mot rasism invigdes i Stockholm för ett drygt år sedan av dåvarande demokrati- och integrationsminister Mona Sahlin. Verksamheten finansieras med statsbidrag.

Nu skakas Sverige utav ännu en glassig skandal. Föremålet för de upprörda känslorna är denna gång den välkända Sandwich, som GB själva beskriver som "en evig klassiker som man man alltid lita på. Tiderna förändras, men inte den rena vaniljglassen mellan de goda chokladkexen". Pia Damonsson, ordförande på Moralens Väktare, organisationen som i dagarna lämnat in anmälan mot GB, berättar:

- Bråk om etnisk tilhörighet i all sin ära, men vad folk dock glömmer är den perversa sidan av GB, den med glassar som Daimstrut och Sandwich med sina uppenbara porrkopplingar. Själva namnet Sandwich anspelar på "någon slags pervers macka". "Sandy" och "Witch" är inget annat än subtil propaganda som vittnar om att "Sandy", den oskuldsfulla huvudrollsinnehaverskan från musikalen "Grease" i själva verket är en häxa, som på engelska heter "witch". Det ligger också nära ordet "bitch", och hon utmålas som en sådan eftersom hon inte ligger med killar.

Dessutom lanserade GB nyligen en reklamkampanj där en ung tjej åt på en sandwichglass, med två jämnåriga grabbar i bakgrunden. Det är helt uppenbart att reklamen uppmanar den här stackars unga kvinnan att ställa upp motvilligt på någon form av knulleri med de båda dräggiga killarna. Färgmönstret på själva glasspappret påminner dessutom om ett kvinnokön, och eftersom GB har varit i blåsväder innan med den här Black-glassen, eller vad den hette, så kan man inte annat än dra parallellen att tjejer ska ligga runt med en massa svarta killar!

Adolf Fridolinski, kulturpedagog och samhällsdebattör, gläds åt anmälan mot GB och presenterar engagerat det material han samlat på sig genom åren mot företaget:

- Rasismen i GB:s budskap är återkommande, som tidigare då Nogger Black har vi även Banana Joe. Juden symboliseras av glassbåten Smuggler, detta redan 1977, som ger typiska antisemitiska vaneföreställningar som att judar fifflar med pengar. Men det är inte bara nazipropaganda man får sprida på varje affär runt om i landet utan även sexism. Glasser som Top Hat, Regnbågspinne, Sandwich och Lollipop talar sitt tydliga språk - ständiga under bältet-associationer. Och vad menar egentligen GB med att återlansera den gamla 70-tals glassen Kid 1990, ett namn som genast ger kopplingar till pedofili. Osmakligt! GB lägger sig även i dagspolitiken och det visade man tydligt 1997 genom att lansera den äckliga glassen Red Dream, sanningen om den kommunistiska utopin. Detta var för att försvåra för Vänsterpartiet i det kommande riksdagsvalet 1998. Nazister och bolsjeviker är som sagt naturliga fiender.

Rolf Peter Andersson, högklassig åsiktsmaskin, lokalkändis och hemlös i Stockholm tycker till om glassbråket:

- Det är sinnessjuka människor, bedyrar han och fortsätter utan andningspaus: Kungen Carl Gustaf importerar knarket i maskopi med Englands prins genom glassarna i anläggningar under havsbottnen i Norden och på planeten Jorden. De är även i maskopi med FBI, CIA och SIV, min morbrors fru, och är satanister, djävulsdyrkare, människoköttätare och kannibaler som mördar mig psykiskt och fysiskt inifrån.

Någon lösning på samhällsproblemet kan han inte heller denna gång leverera, men understryker att han är "emot, i varje fall".


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Annons
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam