Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
1 Oktober 2022
 
Det är känt att kvinnor har svårt att lära sig parkera ordentligt.
Det är känt att kvinnor har svårt att lära sig parkera ordentligt.

Nya universitetskurser på internationella kvinnodagen

Publicerad: 2010-03-08

I och med att internationella kvinnodagen genomförs över Sverige har Lunds universitet valt att kungöra de nya kurser i kvinnoförståelse som för första gången ingår i universitetets kursutbud.

Kurserna syftar till att lösa det uråldriga mysteriet kring hur kvinnor tänker och resonerar. Göran Stollerud, professor i kvinnokunskap vid Lunds universitet berättar;
- Man kan läsa upp till 80 poäng i kvinnoförståelse, de första 20 poängen utgörs av en grundkurs med rent basala kunskaper som varför kvinnor tex väljer en bil efter färg istället för prestanda, och varför män alltid är rationella medan kvinnor alltid styrs av känslor och impulser.

- I fortsättningskursen går man sedan in på mer avancerade resonemang som att förstå varför kvinnor tycker det är ok att ödsla timmar framför dokusåpor och amerikanska TV-serier men "slöseri med tid" när män sitter och spelar datorspel online med sina vänner.

- Vid 80-poängsnivån skriver man även uppsats inom ämnet Kvinnoförståelse, det finns gott om uppsatsämnen att välja mellan eftersom ämnet till stor del är outforskat. Exempelvis modebloggande varför och vem som läser det? Vilket nog är en nöt vi aldrig kommer knäcka, berättar Stollerud.

Lunds universitet menar att det nya ämnet kommer överbrygga de medfödda skillnaderna mellan män och kvinnor och leda till större förståelse könen emellan, och därför valde man att offentliggöra kurserna på just internationella kvinnodagen.

Man har dock redan fått kritik för att kurserna inriktar sig till män, man har dock bemött denna genom att införa ännu en kurs;
- Vi har infört en kurs i bilparkering om 5 poäng som riktar sig speciellt till kvinnor. Först går man igenom 3 poäng grundlig teori om hur det går till att parkera, sen har man ett praktiskt moment om 2 poäng då kvinnsen får prova att parkera själv, berättar Göran Stollerud.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SvD2 SvD3 pÃ¥stan DN DN2 DN3 DN4 DN5 DN6 DN7
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 4 kommentarer

första april?
är detta ett skämt eller? och det där med parkeringskursen kändes ju lite smått förnedrande..

Louise, (för 46 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Så är det!
Nu har vi kvinnor svart på vitt: det enda vi behöver förkovra oss i är att parkera!

En av drygt tre miljarder, (för 50 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Sommarkurs
Försök att komma in på kursen först innan presentköpet, ba. Ett gott råd oss "män" mellan.

Kursetta frra ret, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Sommarkurs
Finns kvinnoförståelse på distans i sommar? Tänkte överraska tjejen med en opraktisk present i höst. kanske en handväska för 50.000 istället för en ny skruvdragare?

Jens, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank