Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
26 September 2023
 
Länspolismästare Carin Götblad kommer i fortsättningen bevakas av ett privat amerikanskt vaktbolag.
Länspolismästare Carin Götblad kommer i fortsättningen bevakas av ett privat amerikanskt vaktbolag.

Missförstånd vid personlarm till SÄPO

Publicerad: 2009-09-11

Under ett parti crazy golf som Stockholms länspolismästare, Carin Götblad, spelade på sitt kontor råkade hon ramla och skada sitt knä så pass allvarligt att hon inte kunde krypa till en telefon för att åkalla hjälp. Götblad valde då istället att utlösa det personlarm som leder direkt till SÄPO och som ska garantera hennes personliga säkerhet.

Ingen undsättning kom dock från SÄPO och Götblad blev istället tvungen att krypa ut på gatan utanför kontoret och fick där hjälp av en förbipasserande. I den utredning som skett efter händelsen har det visat sig att ett misstag begicks vid SÄPOS bevakningscentral, den operatör som var i tjänst vid tillfället misstog Götblads larm för "Likvidera Johannes Brost"-larmet, misstaget skall dock ha upptäckts och uppdraget avbröst innan man hann bringa Brost om livet.

En av SÄPO-agenterna som var på uppdraget kommenterar;;
- Brost satt hemma och läste i en länsstol, jag hade honom i kikarsiktet och väntade bara på att hans fru skulle lämna rummet innan jag slutförde uppdraget. Som tur var för Brost så meddelade de över radion att uppdraget skulle avbrytas innan hans fru lämnade rummet.

Länspolisstyrelsens förtroende för SÄPO har emellertid sjunkit så till den grad att man nu lagt ut bevakningen av länspolismästaren på entreprenad. En amerikansk specialgrupp har redan hittats och utsetts till SÄPOS efterträdare och kommer nu följa länspolismästaren vart hon än rör sig. Carin Götblad kommenterar;
- Jag hade ett problem, SÄPO kunde inte hjälpa mig och jag hittade de här grabbarna...


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD DN
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev