Amazon.se
Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
5 Oktober 2022
 
Rattfylleristen Torbjörn fick betala för alkolåset. Malin och Annika fick inte slänga buffématen. Vad blir nästa trivial mediabesvikelse?
Rattfylleristen Torbjörn fick betala för alkolåset. Malin och Annika fick inte slänga buffématen. Vad blir nästa trivial mediabesvikelse?

Menlöst svennebanan-gnäll förväntas eskalera i lokal media år 2010

Publicerad: 2010-02-19

Triviala problem genomsyrar vår vardag; såsom en buss som inte kommer i utsatt tid, en tvättstugetid som bryskt snuvas av en hänsynslös granne i porten, en snövall som blockerar en uppfart, och så vidare. Av någon anledning väljer diverse tidningar att finna ett nyhetsvärde i detta.

- Det finns besvikna människor ute i vårt avlånga land som har behovet att påtala det för oss andra genom lokal media, fastställer Ove Grolph, kulturpedagog och stridbar kritiker till fenomenet och fortsätter:

- Det är inte bara en återkommande trend, utan man kan skönja en lavinartad ökning av trivialt missnöje i media.

Han tar upp ett av många exempel: Den föga uppskattade och sömniga lokala blaskan Hudiksvalls Tidning rapporterade exempelvis om pensionären Åke Eriksson som fick tillbaka växel efter att han handlat i affären. Den tjugosedel affären gav tillbaka var den äldre versionen som slutade tillverkas år 1997, och längre inte är giltig som valuta.

Dagens Svenskbladet - den oerhört respekterade nyhetstidningen - intresserade sig för uselheten i reportaget och ringde upp den ansvarige journalisten Henrik Nyblad som, förvånansvärt nog, INTE försvarar sitt "scoop":

- Ja, jag vet vad ni menar, stönar Nyblad uppgivet med en klump i halsen, och börjar sedan förvandla sig själv till en trivial mediabesvikelse när klagovisan fortlöper:

- Jag hade ambitioner och drömmar när jag en gång i tiden ville bli journalist och informera mina medmännsikor om viktiga saker i samhället...och så skickar den här jävla chefredaktören ut mig att intervjua en jäkla gubbstrutt som fått en gammal tjuga i växel! Vem fan bryr sig! Jag blev så besviken, och kände mig så smutsig efter det reportaget att jag inte kunde få till ett stånd när jag skulle ligga med min sambo samma kväll.

Det är dock inte enbart lokaltidningar (som f ö enligt vetenskapliga undersökningar hamnar direkt i soporna eller pappersåtervinningen innan de ens läses i 97% av de hushåll som mottager dem) som uppmärksammar korkat gnäll. Den rikstäckande tidningen Aftonbladet skrev om Torbjörn Nilsson från Kalix, som inte har råd att sätta in ett alkolås i sin bil. Han hade blivit dömd månaden innan med 0,8 promille för att ha kört berusad, och ville att ett bidrag skulle bekosta detta alkolås.

Vidare rapporterade tidningen Metro om Malin Nilsson och hennes vännina Annika som gick på diet och därmed inte åt kolhydrater. När de helt sonika slängde bort stora mängder ris från buffén bad personalen dem att lämna restaurangen.

- Triviala svennebanan-problem och lokaltidningsbesvikelser är här, och de är här för att stanna. Det är en skrämmande trend. Vi har endast sett toppen av isberget, förvarnar Ove Grolph.

Grolph arbetar i dagsläget med ett omvälvande projekt; han sammanställer denna form av fåntratteri i kompilationen ”Lokaltidningsbesvikelser, Volume 1: 2000-2010”. Denna väntas komma ut i slutet av året och han spår den att bli en storsäljare inför julhandeln.

- Menlösa människor älskar inte bara att gnälla ut i media. De älskar att läsa om andras gnäll också. Jag tror på denna produkt.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 7 kommentarer

Re: Mycket mer
Ta det inte personligt, men förlitar du dig till Aftonbladet som informationskälla så är du dum i huvudet. Jag skäms varje gång jag klickar på en av deras länkar, då de får betalt för att ljuga svenska folket rakt i ansiktet.

Marcus, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Aftonhoran slår till igen
Hittade ytterligare ett fint exempel på vad nyhetstorkan leder till: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6647218.ab

Fldder, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

20 kronor!
Vadå "trivialt"? 20 kronor är 20 kronor, och i dagens Sverige är vartenda öre viktigt för de förfördelade pensionärerna. Alla andra får ju jobbskatteavdrag, det enda PRO får är väl på sin höjd någon som drar av liggsårsplåstren! Klart befogat klagomål, inte gnäll!

Birger, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Mycket mer
Det finns nog en hel del mer att fylla ut tidningen med, vill man läsa såna här "nyheter" så kan folk köpa hänt extra eller liknande. Köper jag en tidning som aftonbladet som skall vara en rikstäckande informationskälla så vill jag inte läsa om nån snål alkolist utan istället om världsnyheter så som exempelvis den japanska bostadskrisen eller hur arbetet fortlöper på Haiti.

Jim, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Dagens Lokaltidningsbesvikelse
http://lokaltidningsbesvikelse.blogspot.com/

Jesus, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Helfoder för hund och baby
Twingly BlogRank