Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
28 September 2022
 
Svens rullstol kommer att förses med larvfötter innan han lämnar Sverige.
Svens rullstol kommer att förses med larvfötter innan han lämnar Sverige.

Långtidssjukskrivna Sven, 59, skickas med svensk Afghanistantrupp mot sin vilja.

Publicerad: 2011-01-18

Den stora bristen på soldater i försvaret tillsammans med arbetsförmedlingens nya roll att rekrytera har fått allvarliga konsekvenser. Sjukpensionären Sven Burman, 59, med stelopererad höft riskerar nu utförsäkring om han inte ansluter till Sveriges Afghanistantrupp som minröjare.

Chockbeskedet damp ner i brevlådan en måndagseftermiddag. Arbetsförmedlingen hade funnit en lämplig tjänst för stelopererade, och numera rullstolsbundna, Sven Bjurman. Om Sven valde att avstå arbetserbjudandet skulle så även hans sjukförsäkring komma att upphöra. Men chocken kom först då Sven insåg vilken tjänst det gällde: Minröjare, Afghanistan.

- Det satte sig som en klump i halsen. Jag trodde, kanske bambatant, skolmåtidsbiträde nere på Vasaskolan.

- Nu ska jag istället ut i krig! Det är ju fruktansvärt. Jag satt ju för fanken inne med Peps Pärsson för vapenvägran när de begav sig.

Sven historia är varken unik eller den sista i sitt slag. Arbetsförmedlingen har nu tagit över rekrytering av soldater till försvaret, som redan idag lider stort underskott av personal.

Counterstrike IRL
Katarina Sand chef för nyrekryteringsprojektet på Arbetsförmedlingen ser möjligheter öppna sig för nya grupper att komma ut i arbetslivet.

- Vi vet att det finns tusentals ungdomar i Sverige som ägnat tusentals timmars grundträning i sina hem. Tidigare ranking eller klantillhörighet i Counterstrike är definitivt meritvärde på ett CV. Många av dessa, som då var i tonåren och briljanta på CS, har sedan gymnasietiden haft svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Nu sträcker vi ut en hand, eller handgranat, åt dem.

Dansk förebild
Sedan försvarsminister Sten Tolgfors och Arbetsförmedlingens ledning såg krigsdokumentären om danska afghanistansoldater, Armadillo, på en gemensam planeringdag öppnades kreativitetens valv.

- Det var en sån dag där ett plus ett ger tre, förklarar Tolgfors stolt. Counterstrike-soldater är en sak, men vi kommer också söka mentalt handikappade, psykiskt labila, schizofrena och empatisvaga personer. Många av dessa har haft synnerligen svårt att komma ut i arbetslivet. Samhället har burit stora kostnader för dem och inte sällan har man funnit dem i landets institutioner och inrättningar.

- Fördelarna är enorma. Tjänstgör de t.ex. i Afghanistan får de en möjlighet att känna sig behövda. De gör en nödvändig insats. Vi kan dessutom skära ner på den offentliga psykiatrin. Och skulle vi drabbas av militära förluster skulle förlusten inte kännas lika svår, missförstå mig rätt.
 
Akilleshäl i försvaret
Försvar handlar dock inte bara om offensiv tjänst, och försvarets akilleshäl ligger idag vid Sveriges gränser. Av de 2 500 soldater och sjömän som skulle ha kontrakterats vid utgången av 2010 har ännu inte ett enda kontrakt skrivits.

Sten Tolgfors håller med om att detta är ett problem.
- Det är naturligtvis en brist. Väljer en främmande stat att komma sjövägen är det bara att köra in i Stockholms skärgård någon gång i mars. Gör de det dessutom den första måndagen i månaden klockan 3 kommer Stockholmarna att sitta och lyssna till Hesa Fredrik i lugnan ro om att allt är som vanligt.

- I dagsläget får en soldat 17 000 i månaden. De får visserligen betala eget käk. Och sin egen hyra i logementen. Men det är ju kung och fosterland det handlar om! Då hade man förväntat sig att ungdomarna skulle ställa upp.

- Fast det är väl så det går när våra nazister har tagit av sig bombarjackorna och bänkat sig i kommunstyrelser och riksdagen, konstaterar Tolgfors resignerat.

 


Annons

Sune Holm

Fler artiklar av Sune Holm


Relaterade länkar: Exp Exp1 SR DN DN1 DN2 SvD SVd1 SvD2 SvD3 Svd4 Ab
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 14 kommentarer

Arrogansen på G
Detta kan väl inte vara på allvar, men och andra sidan så passar det väl in på alliansen moral & empatitänk, skicka ut dom sjuka och arbetslösa i nåt krig så dör dom förhoppningsvis och slutar kosta pengar.

Dan, (för 49 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Verklighetsförankring
Kul att dom inte har någon verklighetsförankring. Bara för att jag skjuter folk i spel betyder inte det att jag vill eller kan ut och skjuta huvudet av folk i krig. AF skämmer ut sig fullständigt. Och sen när fan är den svenska insatsen i Afghanistan nödvändig?!

Andy, (för 50 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

papperslösa flyktingar
ha.ha nu kom jag på varför fredrik vår landsfader och m.p. ska ha de papperslösa flyktingarna till. kopia av kadaffi

krist- inna nilsdotter, (för 50 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Vapenvägrande rullstolsbunden handikapet man
Helt otroligt att dom nu ska ha vapenvägrare ut i krig! Att personen ifråga sitter i rullstol verkar inte AF/FK bry sig om. NÄR ska vi få kvalifiserat folk på dessa platser. Det är en stor skam att systemet är på detta sätt. Att man bara går efter hur länge man har varit sjukskriven är ju helt pling! Man måste ju läsa lengre ner på papperet och kolla varför personen är sjukskriven.

Ante, (för 50 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Själv handikappad
Hej. Jo jag har också funderat på att söka till tjänsten minröjare. Riktigt fräsig permamobil de där! Har inte sett den! Jag är rätt trött på min, har ju haft den i några år nu (man får ganska nya uppgraderingar men de är inte mkt större skillnader). Tack för inspirationen!!

Alexander Petersen, (för 51 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Twingly BlogRank