Den stora bristen på soldater i försvaret tillsammans med arbetsförmedlingens nya roll att rekrytera har fått allvarliga konsekvenser. Sjukpensionären Sven Burman, 59, med stelopererad höft riskerar nu utförsäkring om han inte ansluter till Sveriges Afghanistantrupp som minröjare.
Chockbeskedet damp ner i brevlådan en måndagseftermiddag. Arbetsförmedlingen hade funnit en lämplig tjänst för stelopererade, och numera rullstolsbundna, Sven Bjurman. Om Sven valde att avstå arbetserbjudandet skulle så även hans sjukförsäkring komma att upphöra. Men chocken kom först då Sven insåg vilken tjänst det gällde: Minröjare, Afghanistan.
- Det satte sig som en klump i halsen. Jag trodde, kanske bambatant, skolmåtidsbiträde nere på Vasaskolan.
- Nu ska jag istället ut i krig! Det är ju fruktansvärt. Jag satt ju för fanken inne med Peps Pärsson för vapenvägran när de begav sig.
Sven historia är varken unik eller den sista i sitt slag. Arbetsförmedlingen har nu tagit över rekrytering av soldater till försvaret, som redan idag lider stort underskott av personal.
Counterstrike IRL
Katarina Sand chef för nyrekryteringsprojektet på Arbetsförmedlingen ser möjligheter öppna sig för nya grupper att komma ut i arbetslivet.
- Vi vet att det finns tusentals ungdomar i Sverige som ägnat tusentals timmars grundträning i sina hem. Tidigare ranking eller klantillhörighet i Counterstrike är definitivt meritvärde på ett CV. Många av dessa, som då var i tonåren och briljanta på CS, har sedan gymnasietiden haft svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Nu sträcker vi ut en hand, eller handgranat, åt dem.
Dansk förebild
Sedan försvarsminister Sten Tolgfors och Arbetsförmedlingens ledning såg krigsdokumentären om danska afghanistansoldater, Armadillo, på en gemensam planeringdag öppnades kreativitetens valv.
- Det var en sån dag där ett plus ett ger tre, förklarar Tolgfors stolt. Counterstrike-soldater är en sak, men vi kommer också söka mentalt handikappade, psykiskt labila, schizofrena och empatisvaga personer. Många av dessa har haft synnerligen svårt att komma ut i arbetslivet. Samhället har burit stora kostnader för dem och inte sällan har man funnit dem i landets institutioner och inrättningar.
- Fördelarna är enorma. Tjänstgör de t.ex. i Afghanistan får de en möjlighet att känna sig behövda. De gör en nödvändig insats. Vi kan dessutom skära ner på den offentliga psykiatrin. Och skulle vi drabbas av militära förluster skulle förlusten inte kännas lika svår, missförstå mig rätt.
Akilleshäl i försvaret
Försvar handlar dock inte bara om offensiv tjänst, och försvarets akilleshäl ligger idag vid Sveriges gränser. Av de 2 500 soldater och sjömän som skulle ha kontrakterats vid utgången av 2010 har ännu inte ett enda kontrakt skrivits.
Sten Tolgfors håller med om att detta är ett problem.
- Det är naturligtvis en brist. Väljer en främmande stat att komma sjövägen är det bara att köra in i Stockholms skärgård någon gång i mars. Gör de det dessutom den första måndagen i månaden klockan 3 kommer Stockholmarna att sitta och lyssna till Hesa Fredrik i lugnan ro om att allt är som vanligt.
- I dagsläget får en soldat 17 000 i månaden. De får visserligen betala eget käk. Och sin egen hyra i logementen. Men det är ju kung och fosterland det handlar om! Då hade man förväntat sig att ungdomarna skulle ställa upp.
- Fast det är väl så det går när våra nazister har tagit av sig bombarjackorna och bänkat sig i kommunstyrelser och riksdagen, konstaterar Tolgfors resignerat.
Sune Holm