Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Lajvarna sprang in med svärd på fotbollsplanen och skrek "Död åt Tengil".
Lajvarna sprang in med svärd på fotbollsplanen och skrek "Död åt Tengil".

Lajvare störde fotbollsmatch i Ånge

Publicerad: 2009-10-01

Under en pågående division 4 fotbollsmatch i Ånge mellan Matfors IF och Torpshammars IF dök helt plötsligt ett par lajvare upp på planen och matchen fick avbrytas under ett par minuter. Det var circa 10 minuter in i matchen då de två lajvarna, som båda var utklädda i någon sorts rustning med axelskydd, stormade in på planen och hotade spelare ur båda lagen.

Ögonvittnen berättar att de två lajvarna först stod och iakttog matchen bakom ett närliggande träd i ett par minuter innan de sprang in på planen;
- Det såg ut ungefär som om de försökte gömma sig för åskådare och spelare där bakom trädet, berättar Otto Jensen, Matforssupporter som befann sig på platsen.

- Helt plötsligt så drar de dock upp svärd och stormar in på planen och skriker "Död åt Tengil!" Det var riktiga svärd dessutom, inte gummi eller plast utan otäcka skarpa svärd, såna där japanska katana-svärd, berättar Otto.

Väl på planen ställde lajvarna krav på att fotbollsspelarna skulle ge upp och låta sig tas till fånga av lajvarna, i annat fall skulle spelarna "drabbas av den hemskaste av förbannelser". Försök att förhandla med lajvarna möttes endast av mer svärdsviftande och anklagelser om att fotbollsspelarna var i maskopi med Vicotnik.

Efter ett par minuter beslöt sig dock fotbollsspelarna att försöka driva iväg lajvarna genom en genemsam insats över laggränserna. Beväpnade med ishockeyklubbor hittade i ett närliggande förråd omringade så de båda fotbollslagen lajvarna och började att mota bort dem med klubborna.

Mikael Ottfalk från Torpshammars IF beskriver händelsen;
- Där stod vi, båda lagen, öga mot öga med ett par förvirrade lajvare som båda var beväpnade med skarpa stålsvärd. När vi började närma oss dem fick de panik i blicken, de tittade sig runt och försökte ställa sig rygg mot rygg, de sa något om att "Gandalf kommer att rädda oss" medan de tittade runt.

- Så plötsligt började de hacka mot våra ishockeyklubbor, så vi började mota bort dem, så fort de insåg hur många vi var så la de fötterna på ryggen och sprang sin väg. En äldre man ur publiken hejade dessutom på dem "Fly dårar fly!", förklarar Ottfalk.

Gärningsmännens identiteter är fortfarande okända för polisen, men ett intressant tips har inkommit från OKQ8 i Ånge där man uppger att två unga män hyrde hela "Sagan om ringen" serien, 80-talsklassikerna Legend och Excalibur, samt den svenska fantasyfilmen "Tre solar" från 2004, regisserad av Richard Hobert

Föreståndare för OKQ8 macken, Martin Högström berättar för Svenskbladet;
- Killarna skulle ha ett fantasyrally, sitta uppe och kolla hela helgen, jag är inte förvånad att det här hänt. De är egentligen snälla killar och jag är ledsen över det som hänt, särskilt ledsen också över att de slösade pengar på att hyra Tre solar, den suger verkligen.

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev