Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Lågkonjukturer är bara såå förskräckliga.
Lågkonjukturer är bara såå förskräckliga.

Kung Carl XVI Gustaf reflekterade över misären du lever i

Publicerad: 2009-12-28

Kung Carl XVI Gustaf höll traditionsenligt sitt tal till svenska folket under juldagen, i årets jultal var Hans Majestät Konungen barmhärtig gentemot sina undersåtar genom att uppmärksammaa den misär som drabbat dem men inte honom i form av lågkonjuktur och recession.

- De senaste månaderna har vi påmints om att vi lever i en och samma värld. Finanskris och lågkonjunktur har påverkat människors levnadsvillkor. Det vill säga människor som kan förlora sitt yrke på grund av en lågkonjuktur och inte har jobbet år efter år med tillhörande apanage på åtskilliga miljoner tills dagen dem dör, berättade kungen i sitt tal.

Konungen uppmärksammade även debatten kring miljön och klimatförändringar;
- Det är viktigt att komma ihåg att vi kan nå resultat. När jag var ung var det till exempel inte tillåtet att bada i Riddarfjärden i centrala Stockholm. Vilket i och för sig inte var så viktigt för oss egentligen eftersom vi alltid kan bada ute vid Solliden istället.

Kung Carl XVI Gustaf berättade även att han tycker det pratas för mycket om barns situation i världen men att det görs alldeles för lite, därför ämnar nu han och drottning Silvia att starta en årlig konferens där världsledare kan samlas, äta god middag med konjak och cigarr för att sedan prata om barns situation innan de åker hem igen och inte gör ett skvatt åt det.

Konungen nämnde även de två stundande bröllpen för prinsessorna nästa år;
- I nära framtid händer också något stort i vår familj, jag tänker naturligtvis på att våra två döttrar, Kronprinsessan Victoria och Prinsessan Madeleine, ska gifta sig. Att få gifta sig med sitt hjärtas val var inte alltid självklart när jag växte upp, däremot var det, och är fortfarande, självklart att få bröllop, bostad och bröllopsresa betalt.

- Jag vill passa på att framföra ett stort och ödmjukt tack till svenska folket för allt det stöd, uppmuntran och de 50 miljoner kronor per år som vi får bara för att era förfäder var för fittiga för att följa fransmännen 1789.

- Med de orden vill jag tillönska Er alla ett Gott Nytt År och en tro på en bättre morgondag, ni som inte har fast anställning sen födseln lär behöva det,
avslutade Hans Majestät Konungen sitt jultal 2009.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby