Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
30 September 2022
 
En landhaj i vilt tillstånd, siktad i Milaskogen i förra veckan.
En landhaj i vilt tillstånd, siktad i Milaskogen i förra veckan.

Krav på fridlysning av landhajen

Publicerad: 2009-04-09

Aktivister och djurrättsgrupper kräver nu att landhajen förs upp på listan av utrotningshotade arter. De menar att man måste handla snabbt så att situationen inte blir en repetition av luftmuränans situation, luftmuränan deklarerades utrotad i hela Pyrisamfundet för fem år sedan. Den sista levande luftmuränan fanns på djurparken i Hindenburg och dog förra året, den håller för närvarande på att stoppas upp för att bevaras för kommande generationer.

Landhajens situation blir mera och mera trängd, människan och mutanternas expansion har trängt ut landhajen från dess naturliga miljö. Särskilt vägbyggen rutar in och begränsar de vida ytor som landhajen är beroende av för att leva fritt och föröka sig.

Dessutom har en omfattande illegal handel med hajfenor inom och utanför Pyrisamfundet lett till tjuvjakt på landhajen. En fena från en fullvuxen landhaj kan inbringa ända upp till 8,000 riksdaler. Inom vissa stammar anses landhajens fena vara en källa till virilitet och fertilitet och det är här som en illegal fena kan säljas till god förtjänst. Många personer uppfattar dessutom fortfarande landhajen som ett livsfarligt rovdjur och har därför ingen empati med dess överlevnadssituation.

Ordförande och talesman för organisationen "Landhajens bevarande", Morgan Morgonstjärna, upptäcksresande samt historieberättare berättar för Svenskbladet;

- Det är bara gamla sagor och skrönor från våra förfäders tid som påstår att landhajen skulle vara farlig för människan. Om man bara uppför sig normalt och inte provocerar landhajar är de ofarliga och mycket mer rädda för oss än vad vi är för dem. Dessutom är en landhaj i fritt tillstånd ett majestätiskt djur att beskåda, tillägger Morgonstjärna.

 

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 11 kommentarer

Re: Rädda sädesskvättan!
Är det inte gon-orren som håller dem isär?

Tomas, (för 30 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

grönblodad rättskämpe
denna uppståndelse öfver sådant bjäfs som landhajen och luftmuräna när vi af art lil öfver hufvud taget inte fått det erkännande och accepterande som sig då bör finna sig af ett efventuellt, af Pyrisamfundet, medborgarskap.

Farsot, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Rubbitburgare
Tänkte ta tillfälet i akt och fråga om nån vet nån bra rubbit kolloni nära göborg, har alltid velat pröva hemmagjord Rubbitburgare.

Krullboll, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

illa
varför får bara landhajen all uppmärksamhet? dräparträden blir bara färre och färre och vad gör man? jo, man tjatar om hajarna. illa.

erik, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Rädda sädesskvättan!
En fågel som snart ser ut att försvinna ur vår fauna är sädesskvättan. Den trivs förträffligt ihop med sängknarren.

Laban, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Helfoder för hund och baby
Twingly BlogRank