Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
13 April 2024
 
En landhaj i vilt tillstånd, siktad i Milaskogen i förra veckan.
En landhaj i vilt tillstånd, siktad i Milaskogen i förra veckan.

Krav på fridlysning av landhajen

Publicerad: 2009-04-09

Aktivister och djurrättsgrupper kräver nu att landhajen förs upp på listan av utrotningshotade arter. De menar att man måste handla snabbt så att situationen inte blir en repetition av luftmuränans situation, luftmuränan deklarerades utrotad i hela Pyrisamfundet för fem år sedan. Den sista levande luftmuränan fanns på djurparken i Hindenburg och dog förra året, den håller för närvarande på att stoppas upp för att bevaras för kommande generationer.

Landhajens situation blir mera och mera trängd, människan och mutanternas expansion har trängt ut landhajen från dess naturliga miljö. Särskilt vägbyggen rutar in och begränsar de vida ytor som landhajen är beroende av för att leva fritt och föröka sig.

Dessutom har en omfattande illegal handel med hajfenor inom och utanför Pyrisamfundet lett till tjuvjakt på landhajen. En fena från en fullvuxen landhaj kan inbringa ända upp till 8,000 riksdaler. Inom vissa stammar anses landhajens fena vara en källa till virilitet och fertilitet och det är här som en illegal fena kan säljas till god förtjänst. Många personer uppfattar dessutom fortfarande landhajen som ett livsfarligt rovdjur och har därför ingen empati med dess överlevnadssituation.

Ordförande och talesman för organisationen "Landhajens bevarande", Morgan Morgonstjärna, upptäcksresande samt historieberättare berättar för Svenskbladet;

- Det är bara gamla sagor och skrönor från våra förfäders tid som påstår att landhajen skulle vara farlig för människan. Om man bara uppför sig normalt och inte provocerar landhajar är de ofarliga och mycket mer rädda för oss än vad vi är för dem. Dessutom är en landhaj i fritt tillstånd ett majestätiskt djur att beskåda, tillägger Morgonstjärna.

 

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam