Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Ingen vet hur länge knäckebrödet i Bonnierhusets lunchrestaurang kommer att räcka till.
Ingen vet hur länge knäckebrödet i Bonnierhusets lunchrestaurang kommer att räcka till.

Knäckebrödsembargo mot Bonnierkoncernen

Publicerad: 2009-05-15

På lunchrestaurangen i Bonnierhuset på Torsgatan i Stockholm är det som vanligt febril aktivitet när Svenskbladet kommer på besök vid lunchtid på onsdagen. Men under ytan finns det ett hot som ligger och ruvar.

Viveca, som vill vara anonym men som arbetar i disken berättar att Wasa Knäckebröd sedan förra veckan har ett leveransembargo mot Bonnierkoncernen som svar på att kronofogden nu försöker frysa Carl Lundströms bankkonto för att säkra tillgångarna efter Pirate Bay-domen. Carl Lundström är som bekant arvtagare till Wasa Knäckebröd.

”Vi trodde inte att reaktionerna från Wasa Knäckebröd skulle bli så starka”, berättar Viveca. ”Annars hade vi sett till att köpa upp så att vi hade ett lager. Vem vet hur länge det här kommer att pågå? Vi har ju ett gammalt lager av knäckebröd kvar. När det är slut…” säger Viveca och låter resten av meningen rinna ut i sanden.

De som har tagit sig upp till lunchrestaurangen har idag att välja mellan fisk, lasagne eller vegetariskt. Ännu märks ingenting, men förändringarna finns bakom hörnet. ”Från och med nästa vecka så är det ransonering som gäller:” Maximalt två knäckebrödsskivor per person och måltid. Om möjligt så ska restaurangbesökarna fås att ta mjukt bröd istället.”

Viveca är ändå optimistisk inför framtiden. ”Nu håller ju knäckebröd väldigt länge, så vi riskerar inte att behöva slänga det bröd vi har kvar. Vi funderar på att ta upp några kartonger julknäcke som blev över från i vintras. Vi har också börjat att titta på andra alternativ, bland annat att beställa knäckebröd från Estland. Det har en svag smak av surdeg och har inte samma frasighet, men förhoppningen är att det estländska brödet ska härdas i saltstänket över Östersjön”.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev