Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
30 September 2022
 
Såhär räknar utredningen med att Östhammar med invånare kommer se ut 2023.
Såhär räknar utredningen med att Östhammar med invånare kommer se ut 2023.

Kärnavfall ska slutförvaras i Östhammar

Publicerad: 2009-06-04

Efter en fjorton år lång utredning har det nu beslutats att Östhammar är den stad i hela Sverige där kärnavfall kan göra minst skada. Beslutet om slutförvaringen av kärnavfall presenterades under en presskonferens på onsdagen i Stockholm.

Claes Tegelström, vd för Svensk Kärnbärnslehantering AB, SKB, konstaterade att det fanns ett bärande skäl till beslutet: ignorans, ingen skulle bry sig om vad som hände med ett litet skitställe som Östhammar ifall någonting verkligen gick snett med förvaringen.
- Östhammar är bäst för en långsiktig förvaring, vi har utgått från 600 vetenskapliga rapporter per plats och entydigt kommit fram till slutsatsen att ingen verkligen kunde bry sig ett skit om Östhammar.

När det svenska kärnkraftsprogrammet avslutas år 2070 kommer det totalt att bli circa 12.000 ton radioaktivt avfall som förvaras i Östhammar. Utredningen pekar på att risken för mutationer endast är sannolik de första 36.000 åren, efter det är risken minimal och efter 100.000 år kommer avfallet ha brutits ned helt.

Östhammars manliga befolkning kommer uppmanas att börja bära ett särskilt testikelskydd utav bly, likt de blygdskydd som män bar över sina könsorgan på 1500-talet. Detta skydd kommer antagligen skydda produktionen av spermier och förhindra infertilitet samt mutationer.

De boende i Östhammar har än så länge uttryckt sig positivt om utredningens besked, Lars-Ragnar 67 berättar;
- Jag är så gammal att jag inte kan få barn ändå så det kvittar, och det blir ju jobb i kommunen och det är bra.

Nina Björklund 12 tycker att det kommer att bli spännande att bli muterad;
- Jag hoppas jag kommer kunna springa genom väggar som tjejen i X-men! Då ska jag springa in på min brors rum hela tiden och störa honom, och jag ska springa in i min bästa kompis rum på morgonen när hon ligger och sover och överraska henne innan hennes föräldrar!

Per Svanhagen, 34, kommenterar;
- Kärnavfall i Östhammar? Kör hårt! Då får jag äntligen sparken i arslet som får mig att flytta ifrån detta Sveriges rövhål.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD DN GP Sthlm City
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 5 kommentarer

Helt fel
Ni har helt fel. Att Östhammar får slutförvaret av kärnavfall beror på att vi redan har Forsmarks kärnkraftverk här och vet att det inte är någon fara. I Forsmark finns det visserligen en hel del som ser ut som orcherstatyn på bilden, men det beror inte på kärnkraften. Vissa släkter i Forsmark har sett ut så i alla tider. Ni som ser på Jordskott förstår detta precis.

Hobgoblin sthammar, Forsmark, (för 33 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Är ni helt hjärndöda?
Vad fan, vad är detta för naiva kommentarer? Hur kan mutation anses som något värdigt att skoja eller driva om? Ett helt område påverkas ochh inte kan då folk tycka att det är bra?

Emmy, (för 46 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Ay
Oy hey ohoy Åland!

Oi ei, (för 58 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Taxeringsvärden och sånt där.
Synd nu att taxeringsvärdena ryker all världens väg. Det öppnar ju möjligheterna för fastighetsägare att söka speciella räntebidrag från EU. Man kan nästan räkna med att folk flyttar till Östhammar av ren spekulation nu när priserna tillfälligt är låga men när EU pengarna kommer sticker priserna med ett par hundra procent. Garanterat en bra affär. Risken för att barnen ska drabbas av mutationer är överdriven. Annorlunda barn är också barn, som jag brukar säga.

Andres Brg, (för 58 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

ey
Och vi Ålänningar blir också påverkade! XD

ey, (för 58 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank