Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Intetsägande statusuppdateringar är tyvärr vanliga.
Intetsägande statusuppdateringar är tyvärr vanliga.

Skittråkig information om väder invaderar Facebook

Publicerad: 2011-09-30

I stora delar av Sverige föll snö på fredagsmorgonen. 

Det meteorologiska fenomenet snö är inte ovanligt i Sverige och SMHI gick redan under måndagen ut med en risk för snö och halka. Ändå tycks det som om svenska folket i allmänhet har ett behov av att - genom det sociala mediet Facebook - berätta att det faktiskt snöar.

Genom att i statusfältet skriva ned sina tankar kring snön och det faktum att det snöar, kommentera i andra människors statusfält, samt klicka på "Gilla"-knappen intill en status med en meteorologisk uppdatering har flera hundra tusen personer bekräftat att det faktiskt snöar.

Statusuppdateringar liknande: "Jag ser det snöar", "Vinterns första snö i Stockholm!" och "What, what, it's snowing!?" talar sitt tydliga språk.

Därför höjs nu flera röster för att det statliga stödet till SMHI bör minskas kraftigt, eftersom man lika gärna kan läsa i sin Facebookfeed vad för sorts väder det är. 

Göran Stollerud är professor i Meningslösa och skittråkiga facebookstatusuppdateringar:
- Kallprat kring väder har även nått facebookstatusen. Det har varit på gång länge, och tycktes oundvikligt. Redan i somras fanns tendenser kring denna typ av meningslöst kallprat, men det avtog. Dock verkar det nu ha återkommit. Vi trodde att Facebook var en fredad zon, en fristad från meningslöst och skittråkigt kallprat, men icke.

Stollerud fortsätter:
- Sådana här skittråkiga statusuppdateringar ser man egentligen bara bland nyförälskade par som skriver att de "ska mysa med älsklingen ikväll", eller hos folk som delar med sig av vart de befinner sig (på engelska); "Is in Gothenburg", "Is back in Stockholm" eller bland personer som vill skryta om något "52 dagar kvar till Kanadaresan!!"

- Det finns en oskriven lag om att facebookstatusen ska ha intresse för andra människor. Den är inte till för skryt, kallprat eller oväsentligheter - då kan man lika gärna låta bli, menar en indignerad Stollerud.

 


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam