Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Ipred-lagen kan beställas i retailförpacking av Henrik Pontén.
Ipred-lagen kan beställas i retailförpacking av Henrik Pontén.

Ipred-lagen ett aprilskämt

Publicerad: 2009-04-01

Antipiratbyrån och regeringen gick på morgonen ut med ett pressmeddelande där man tillkännagav att den så kallade Ipred-lagen och alla hot om att stämma filderare bara var ett väldigt ambitiöst aprilskämt. Lagen har vållat stor debatt, då den skulle kränka den personliga integriteten och bryta mot själva grunden i ett rättsamhälle. 

I Sverige, men även i andra länder, har fildelningen blivit så vanligt framförallt bland unga människor, att det blivit allmänt accepterat. På samma sätt som man tidigare kopierat kassettband av varandra, delar man nu med sig av sin musik och sina filmer via internet. Skivindustrin menar att detta minskat skivförsäljningen, men vissa undersökningar pekar till och med på att det ökat skivförsäljningen, genom att det ökat intresset för musik. Även filmindustrin säger sig blöda pengar, vilket inte hindrar dem från att erbjuda Johnny Depp en halv miljard för att ställa upp i ännu en efterföljare till Pirates of the Carribean (som baseras på en åkattraktion på Disney World).

- Vi trodde faktiskt att fler skulle genomskåda skämtet, säger Rolf Skåhlén, talesman för musikindustrins organisation IFPI. Det vore ju helt vansinnigt om vi skulle ägna resurser åt att förstöra vårt eget anseende genom att stämma våra egna kunder. Många av de som fildelar är ju unga med små ekonomiska resurser, så det finns ju i alla fall inga pengar att hämta på att vinna en rättegång. Dessutom blir ju dessa personer fientligt inställda till oss, något som de tar med sig när de blir äldre och får bättre inkomst, och alltså blir än mer intressanta som kunder för oss.

Att regeringen spelat med i spelet kan tyckas oortodoxt. Detta särskilt i tider då regeringen har svårt med anseendet på grund av biltullar och FRA-lagen. Beslutet motiveras med att man tyckte att svenska folket kunde behöva ett ordentligt aprilskämt i dessa dystra tider:

- Det kan vara skönt att få skratta ibland, säger Birgitta Näslund, riksdagsledamot för folkpartiet. Även regeringen är förvånad över att så få genomskådat skämtet. Att låta privata företag begära ut personuppgifter utan ett domstolsbeslut bryter ju mot svensk rättspraxis. Vi har ju till och med kvar den gamla opraktiska datalagen om att man inte får samköra dataregister, bara för att vi är så rädda om den personliga integriteten. Dessutom har vi ju problemet med ip-adresser och vem som verkligen utfört eventuella olagliga handlingar. Att man, som Expressen skriver, skulle vara skyldig tills motsatsen bevisats skvallrar ju redan det om att det är ett skämt.

I en rättstat är man oskyldig, tills motsatsen bevisats.


Annons

Pelbjarn Grunkbladh-Johnsson

Fler artiklar av Pelbjarn Grunkbladh-Johnsson


Annons
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam