Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
28 Februari 2024
 
Reklamen uppmanar förståndshandikappade att utnyttja människors sympati och fördomar.
Reklamen uppmanar förståndshandikappade att utnyttja människors sympati och fördomar.

ICA-Jerry utlöser våg av kriminalitet

Publicerad: 2009-11-07

Efter att ICA-handlarnas nya reklamfilmer med Jerry började sändas i mitten av Oktober har polisstyrkor över landet rapporterat en ökning i antalet brott begågna av människor med förståndshandikapp.

Det rör sig enbart om olika typer av stölder och bedrägerier vilka ökat lavinartat, det i särklass vanligaste brottet är snatterier där den skyldige "spelar dum" och påstår att "Butikschefen sa att det var ok" när personen ifråga blir ertappad.

Kriminalkommissarie Ulla-Britt Ek berättar om brottsvågen för Svenskbladet;
- Det handlar helt enkelt om att förståndshandikappade nu inser att de kan bluffa sig till rätt mycket genom att väcka sympati hos människor. Efter att ha sett reklamfilmerna med Jerry lärde dem sig att man kan dra nytta av omgivningens fördomar och sympati.

- Vi har även uppgifter om en förståndshandikappad man som fuskade sig in på en biograf, mannen gick helt enkelt rakt in på biografen, när en anställd bad att få se hans biljett så började han gråta och påkallade de andra biobesökarnas uppmärksamhet. De anklagade genast den anställde för att vara fördomsfull gentemot funktionshindrade, bland annat en äldre dam blev mycket upprörd över "särbehandlingen" och då blev genast mannen insläppt trots att han aldrig betalt för någon biljett, berättar Ulla-Britt Ek.

Ulla-Britt Ek menar att reklamen fungerar som en sorts instruktionsvideo för förståndshandikappade och vill att TV-kanalerna slutar att sända reklamen omedelbart. Ifall så inte sker kan det bli aktuellt att polisanmäla reklamen för "anstiftan till bedrägeri/stöld".


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby