Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
1 Oktober 2023
 
Allting gick fel för Sverige under onsdagen.
Allting gick fel för Sverige under onsdagen.

Historiskt värsta skitdagen för Sverige

Publicerad: 2009-10-14

En våg av dåliga nyheter sköljde under onsdagen in över Sverige, onsdagen har redan kommit att benämnas som "svarta onsdagen" i Sveriges historia. Först av allt röstade Riksdagen igenom en FRA-lag värdig Kina eller Vitryssland och gjorde på så vis det möjligt att helt legitimt läsa varenda svensks privata förehavanden på nätet och all annan kommunikation som sker över Internet inom Sveriges gränser.

Nästa bakslag var Svenska landslaget i fotboll som inte lyckades kvalificera till fotbolls-VM och därmed förstördes helt fotbollsfesten sommaren 2010. Dessutom rapporterade SMHI under dagen att hösten varit ovanligt kall och att vintern kommer tidigare i år än någonsin.

Olof Andersson 32, en helt vanlig förvärvsarbetande person från Malmö, berättar för Svenskbladet om hans onsdag;
- Hmm få se nu, jag kan inte ladda ned något från Internet för då åker jag dit genom FRA eller IPRED, Sverige kom inte med i fotbollsVM så det blir ingen fotboll i sommar, dessutom har vi vintern för dörren och världens jävla pissväder.

- Som jag ser det har jag två olika alternativ nu för hur jag kan hantera denna situation. Antingen så börjar jag samla på något menlöst som tex frimärken eller tändsticksaskar, eller så åker jag in till Malmö torg och löper amok med ett hagelgevär. Jag har inte bestämt mig ännu men om ni ringer igen inom en timme så tror jag att jag har bestämt mig, berättar Olof.

Även på andra platser i Sverige var vanligt folk förbannade på politiker, fotbollslandslaget och vädret, Göran Nilsson 25 i Borås berättar;
- Detta måste vara den värsta dagen i mitt liv, snart kan jag inte ladda ned längre, inga filmer, ingen porr, ingen fotboll, Svenska Hollywoodfruar på TV:n och dessutom regnar det och är kallt. Vad händer härnäst, kommer dinosaurierna tillbaka?

Samhällsvetaren och historikern Ernst-Börje Sundevall vid Uppsala Universitet ger Svenskbladet sin analys av läget;
- Detta är extremt i Sveriges historia, få dagar går att jämföra med denna, vi har ett par tillfällen som varit nästan lika illa. En av dem är den 10:e Augusti 1628 då Regalskeppet Vasa sjönk, ett annat är 12:e November 1987 när Cornelis Vreeswijk gick bort, men förutom dessa två dagar saknar denna dag liknelse i Svensk historia.

- Om det kommer fler dåliga nyheter under veckan tror jag det kommer bli någon sorts våldsamt uppror där folk tågar runt med facklor och högafflar,
siar Sundevall.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SvD7 DN DN2 DN3 DN4 DN5 DN6 DPS Dagen Dagen2 SMP SMP2 SMP3 SydSv SydSv2 HD HD2
Annons