Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
16 Juni 2024
 
I hämndlistans databas finns en lista över personer som jävlas.
I hämndlistans databas finns en lista över personer som jävlas.

Hämndlistan allt populärare

Publicerad: 2011-06-08

Allt fler svenskar går nu med i "hämndlistan", ett kooperativ där man förbinder sig att jävlas så mycket som möjligt med särskilda yrkesgrupper.

Lista över yrkesgrupper inkluderar de som kan ta ut skyhöga avgifter för lite eller inget arbete, samt yrken där utövaren ifråga ideligen jävlas med folk bara för att de kan.

Kooperativet "hämnlistan" skapades främst för de människor som har yrken där man inte kan jävlas som man känner för med människor eller ta ut fantasisummor i lön. Att bli medlem innebär att man förbinder sig att maska och ta ut 300% av sitt normala arvode ifall man har någon sorts kontakt med yrkesgrupperna på listan.

För närvarande innehåller hämndlistan följande yrkesgrupper;

  • Mäklare
  • Dörrvakter
  • Parkeringsvakter
  • Jurister
  • Bilmekaniker
  • Säljare vid Elgiganten och MediaMarkt

Ursprunget
Jörgen Halvarsson är en 32-årig IT-specialist och initiativtagare till listan berättar om hur den uppstod;
- Det var en dag för två år sedan som jag precis köpt en lägenhet, mäklaren hade sagt att lögehetens pris var satt till 1.800.000 kronor och att de precis lagt ut den samt att de hade massor av intressenter. Men efter att ha köpt den upptäckte jag att den funnits utlagd två gånger tidigare och varit osåld i ett helt år, jag hade säkert kunnat lägga ett mycket lägre bud och köpt den.


- Ilsken som jag var tog jag ett glas vin hemma, slappnade av och ringde en kompis. Vi bestämde oss för att gå ut och ha lite roligt tillsammans för att jag skulle bli på bättre humör,
förklarar Jörgen.

Efter att ha mötts upp på Södra station begav sig Jörgen och kompisen till en krog, men väl framme vid krogen stod en muskulös dörrvakt som såg ut som han hade en flytväst under jackan, han nekade Jörgen inträde med motiveringen "Hur var det här då, vi har druckit lite för mycket va".

- Jag hade bara druckit två glas rödvin hemma, säkert en timme innan jag gick ut, jag var nästan nykter. När jag försökte övertala vakten att jag inte var berusad kom hans kollega fram, ställde sig bredvid oss, spände sig och sa "Ska du inte ta och gå hem nu innan någon gör sig illa va?", berättar Jörgen.

- Jag vände och gick hem med en kansla av maktlöshet och ilska mot alla dessa manniskor som kan jävlas med en bara för att de känner för.

Men när Jörgen väl kommit innanför dörren var han lugn och sansad, han hade kläckt en idé. Samma kväll skrev han manifestet for hämndlistan. Två år senare har misärlistan över 196,000 namnunderskrifter och växer fortfarande.

Populär bland ärliga människor
Listan är populärast bland personer i vanliga ärliga och fredliga yrken som kontorsarbetare, vårdbiträden, manusförfattare eller IT-support. Det ar en blandning av folk som ar trötta pa att bli nekade inträde på krogen trots att de ar nyktra, folk som blivit lurade av säljare i elektronikbutiker att köpa onödiga och dyra tilläggsförsakringar samt folk som fått luddigt beskrivna "fel" åtgärdade på sin bil till en kostnad av åtskilliga tusen kronor.

Men fungerar då listan? Jörgen förklarar hur samverkan i kooperativet fungerar.
- Häromveckan var det en säljare som sålde en tilläggsförsäkring för 2000 kronor för en tvättmaskin till en av våra medlemmar.

- Vi ringde direkt upp en annan medlem som jobbar på resebyrå och vips så hade vi avbokat den här säljarens thailandssemester. Han var bra förvånad när han stod med väskorna på Arlanda, men inen semester.

Även i datorsupporten på ett stort företag har hämndlistan kontakter;
- Vi brukar kolla ifall det är en dörrvakt som ringer, då brukar vi underhålla dem i en timme eller så med att flytta runt ikoner eller andra menlösa saker, nu jävlar slår vi tillbaka!


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: affarsvarlden DN DN2 DN3
Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam