Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
2 Oktober 2022
 
Peb (Stig-Örjan Svensson) äter oftast ensam i Hembyskolans matsal.
Peb (Stig-Örjan Svensson) äter oftast ensam i Hembyskolans matsal.

Gothpojke fick inte vara med på skolfotot

Publicerad: 2009-09-07

Gothpojken Peb Zantzare (riktigt namn Stig-Örjan Svensson), som går i klass 9C på Hembyskolan i Vagnhärad nekades i veckan att vara med på klassfotot. Fotografen ansåg att Zeb hade klätt ut sig och enligt skolans policy skulle han inte få medverka i skolfotot.

Peb berättar för Svenskbladet om hur han upplevde händelsen;
- Detta är precis varför jag sitter inne på mitt rum hela dagarna och skriver dikter i skenet av stearinljus, ingen vill acceptera mig för den jag är, buhuu! Zeb gråter och frustar i ett par minuter innan han tårögt kan fortsätta intervjuen.

- Jag har alltid haft vitt smink på mig, och när vi skulle fotas inför skolfotot hade jag vitt smink och svart läppstift, förutom min vanliga utstyrsel med läderjacka och hundhalsband, det hör till min latent homosexuella musikstil, berättar Peb.

Just på grund av sminkningen vägrade fotografen Peb att medverka, Svenskt skolfoto har en etisk plattform över vad man inte vill ha med i en skolkatalog och dessutom tillkommer skolans enskilda regler. Hedebyskolans bildpolicy säger att bilder ska vara helt rena från spex, utklädnad, skyltar, husdjur, kepsar och huvor.

Trots att Peb Zantzare förklarade att stilen var hans och ingen utklädnad blev han nekad.
- Jag känner mig väldigt kränkt och ledsen, men samtidigt jävligt glad att någon äntligen reagerat på mitt tonårsuppror, jag ÄR den enda gotharen i Vagnhärad, och nu vet HELA Sverige om det! De vet om mitt lidande!

Han var dock inte ensam om att bli hemskickad, skolfotografen skickade även hem en pojke med ursprung från Nigeria med uppmaningen att han skulle "tvätta händer och ansikte" eftersom "inget spex får ske i skolans klassfoton". En synskadad pojke med vit käpp blev även han hemskickad med kommentaren att han "inte skulle leka med skolans egendom" samt "genast lägga tillbaka pekpinnen där han tagit den".

Peb Zantares mamma,  låter hälsa att Stig-Örjan antagligen mår bra, men att det är svårt att avgöra eftersom han bara sitter ingstängd på sitt rum hela dagarna och skriver deprimerande dikter.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SN Aftonbladet
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 21 kommentarer

Att folk orkar
Att folk orkar lägga ner energi på sånt här. Är själv trans, goth och bisexuell. Pentagram är för att jag också är hedning och studerar häxkonst.

Acidpentagram, (för 12 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Seriöst
Denna artikeln... dumhetsfaktor å cringefaktor är hög. Att kommentera över nåns utseende är helt löjligt

SkyLaxDragon, (för 24 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Löjligt!
Nu spelar det ingen roll längre för Peb Zantzare valde att hoppa från vattentornet i går kväll. Det var sjunde gången som han blev nekad att få ta foto till sitt körkort. En svart Puch Dakota med vita tribaler kommer ut på blocket rätt snart efter begravningen.

Benny Svensson, (för 31 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Löjligt!
Fan, vad störtlöjligt! Själv är jag gothare och tycker det är dumt att han inte fick vara med på skolfotot bara för hur han var sminkad och klädd. Sånt ska inte behöva hända någon bara för att den har annorlunda kläder eller sminkar sig med vitt puder och läppstift. Hade det hänt mig hade jag blivit riktigt förbannad och ledsen. Jag tycker att man ska få vara med på skolfoto om man åtminstone har kläder på sig och inte är naken.

Shadow, (för 31 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Lol
Håller fan me dej Morre, trots att du kanske va lite extrem i ditt sätt! själv e jag mer åt "emo"-hållet men tycker att även emo å gothare ska ha samma jävla rättigheter! skolor som dessa kan dra åt fucking helvete! jävla fitt-skola säger jag bara å jävla hycklare e dom åxå!

Felicia, (för 34 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Twingly BlogRank