Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
5 2023
 
Förstagluttarna tar upp allt viktigt om dokusåpor, alkohol och masturbering.
Förstagluttarna tar upp allt viktigt om dokusåpor, alkohol och masturbering.

Föräldrar upprörda över läsebok

Publicerad: 2008-11-25

Föräldrar i Karlskoga har reagerat mot läseboken "Förstagluttarna" vilken de anser sexistisk och rasistisk. Boken är tänkt som en läsebok för barn i åldern 7-8 år. I läseboken slår man fast att killar är bättre än tjejer på allt och att tjejers bröst är det enda bra med tjejer. Man cementerar även fast den gamla stereotypen att tjejer föredrar alkoläsk och päroncider, medan killarna bara dricker öl och smuggelsprit.

Att en kille med tjocka glasögon helst sitter ensam och läser förklaras med att "han är ju jude", och lille Fatah klassens svarte pojke från Nigera får endast leka med de andra barnen de raster när de leker "Klu Klux Klan". Klassens ballaste tjej, "Bella" är blond och ytlig, tittar bara på dokusåpor, har jämt nya kläder och beskrivs som mer värd än de i klassen som har "Sossar" som föräldrar.

- För förstaklassare kan den vara olämplig, säger Bruno Rumpstedt, jämställdhetsstrateg i Karlskoga.

- Jag är aningen kritisk till stycket där några pojkar köper en porrtidning och leker runkebull i omklädningsrummet efter gymnastiken, berättar Rumpstedt.

- Även kapitlet med flickorna och Trocadero-flaskan skulle jag vilja beteckna som aningen tveksamt, trots att bara halva var inne, tillägger Rumpstedt.

I Karlskoga kommun är det lärarna som i sina arbetslag bestämmer gemensamt vilka läroböcker som ska användas. Boken "Förstagluttarna", som är ett helt utbildningskoncept med böcker i olika nivåer, tillhörande ljudband och arbetsmaterial, anses vara en rolig och underhållande utbildningsserie.

Andra böcker som lärarna i Karlskoga valt ut för sin undervisning är "Förstagluttarna provar ecstasy", "Förstagluttarna på Reeperbahn" och "Förstagluttarnas Lucia-gangbang".

Att bokserien kan uppfattas som kränkande eller rasistisk är inget som Åke Pehrsson, kommunens barn- och utbildningschef, känt till. Han kommer nu dock att läsa igenom serien och se ifall det finns skäl att ta den ur undervisningen.

- Det finns inslag i boken som är roliga och underhållande, men om föräldrarna gnäller så måste vi väl låtsas ta det på allvar och ska nu se över våra läroböcker. Dock måste vi också se till alternativen och om de verkligen är lika roliga, kommenterar Pehrsson.

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!