Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
18 Maj 2024
 
Många spädbarn vet inte om vad de döps till.
Många spädbarn vet inte om vad de döps till.

Doppräst hittade på egna namn

Publicerad: 2010-07-01

En präst i Strängnäs har stängts av från sitt arbete sedan det uppdagats att han under dopceremonier hittat på egna namn, till synes tagna ur luften. 

Prästen tycks heller inte ha tagit hänsyn till att barnen varit små och inte kunnat säga ifrån.

Kyrkans talesperson Allan Gudibr säger sig inte ha varit med om något liknande tidigare:

- Eh... Nej? Det vet jag inget om. Kyrkan är numera en... vad heter det... modern institution. Det här har vi aldrig tidigare varit med om, varför vi valt att stänga av den här prästen. 

Det tycks dock att detta inte är en isolerad händelse, utan att det pågått i flera år. Prästen har varit anställd inom kyrkan i 12 år, och man kan inte utesluta att det här pågått längre än så. Det kan alltså finnas flera barn som heter sådant som de inte vill heta.

Allan Gudibr igen:

- Jag vet att vi hade problem när Regina Lund döpte sitt barn till Linblå och samma sak med Måns Herngrens och Lena Philipssons son Månfarare. Och så förstås Linda Rosings barn Kevin och Melissa, men det är ju gammal skåpmat.

Man har ingen annan förklaring än den att prästen satt i system att inte läsa på namnen och därför kommit på egna i sista stund. Och då har det blivit namn efter kaffefilter, skådespelare på dekis och märkliga, märkliga namn som har med textilier och kulörer på dessa att göra.

Att föräldrarna inte reagerar är något något som gäckar Svenska kyrkan. Där tror man att det har att göra med nervositet, att man som förälder helt enkelt inte upptäckt det förrän det är försent och att man då struntat i att göra något åt det. 

Men Svenskbladet kan avslöja att föräldrarna brukar vara med på det. Att det är föräldrarna som - tillsammans med prästen(!) - väljer vilket namn som barnet ska döpas till. 

Horst Schwarzw ald, som läst dopvetenskap och konspirationsteorier vid ett Universitet är upprörd över upptäckten:

- Detta är chockerande. Inte minst för alla dessa barn som heter Iza Nova, Oddjob eller Birger.

Schwarzwald igen:

- Men den här konspirationen är ingenting i jämförelse med om en präst skulle råka blanda ihop två tvillingar. Aj, aj, vilken katastrof! Folk skulle skriva om det i de största dagstidningarna!


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Relaterade länkar: DN Eskilstunakuriren
Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby