Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
28 Februari 2024
 
Caroline af Ugglas ska pacificera blivande bilförare med sång och dans.
Caroline af Ugglas ska pacificera blivande bilförare med sång och dans.

Caroline af Ugglas obligatorisk vid körkortsutbildning

Publicerad: 2009-03-17

Från och med den första april krävs ytterligare ett moment för att få ta körkort. En tre timmar lång "utbildning" med Caroline af Ugglas kommer då att vara obligatorisk. Utbildningen består av att Caroline af Ugglas genomför flera av sina låtar inklusive låten som nästan vann Melodifestivalen 2009, "Snälla snälla". Samtidigt kommer även en diskussion att föras kring drog- och rattfylleri samt vilka risker det innebär i trafiken.

- Det handlar helt enkelt om pacificering, Carolines flummiga hippie-texter har en lugnande effekt på blivande förare, berättar Ragnar Johansson vid Vägverket.

- Anledningen till att Vägverket beslutade att införa det obligatoriska drog och rattfylleri-momentet är att de här brotten bara ökar år efter år. I Kronobergs län har antalet fasttagna för drog och rattfylleri under de senaste tre åren ökat med nästan 20 procent. Förra året åkte 221 personer fast för att ha kört påverkade av droger, kommenterar Johansson.

Den förste som var tilltänkt av Vägverket att hålla i den obligatoriska utbildningen var Thomas di Leva, men han var redan engagerad i en rad andra projekt och det var därför Vägverket istället vände sig till Caroline af Ugglas istället.

- Om Caroline kan övertyga blivande förare att cannabis endast hör hemma i hemmet, eller kanske agera avskräckande exempel, då har vi kommit en bra bit på vägen, berättar Johansson.

Simon Tostefjäll 18 år, har precis anmält sig till körskolan och han är tveksam inför det nya momentet;

- Mina föräldrar brukar tvinga mig att titta på Melodifestivalen, så jag har hört hennes låtar där, men att behöva lyssna på henne i tre timmar blir hårt. Fast om det berättar om riskerna förknippade med för mycket schlagermusik är det bra, säger Simon.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev