Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Banverket har upplevt en akut brist på kanellängder på grund av rådande väderförhållanden.
Banverket har upplevt en akut brist på kanellängder på grund av rådande väderförhållanden.

Banverket tar hjälp av skolpersonal

Publicerad: 2010-02-24

Banverket har begärt krishjälp av skolpersonal i hela landet för att röja snö. Enligt infrastrukturminister Åsa Torstensson är detta det värsta läget sedan järnvägarna byggdes i Sverige.

- Banverket tar nu även hjälp av all ledig skolpersonal, sade Torstensson och beskrev läget som en oerhört extrem situation.

Skolverkets insats åt Banverket består av 240 personer, lärare och expeditionspersonal. Skolverkets mål är att de ska sättas in redan imorgon onsdag i Hallsberg, Norrköping och Nässjö med 80 personer på varje ort.

I Hallsberg är snödjupet enligt uppgift 111 cm, vilket har överbelastat Banverkets inhyrda entrepenörer. Enligt generaldirektör Per Thullberg borde det inte vara något problem att få lärarna att greppa snöskyffeln.

- Det är viktigt att alla samhällsmedborgare ställer upp nu när de som borde ha gjort detta inte kan sköta sitt jobb. De värnpliktiga är ju uppenbarligen upptagna med sin utbildning och då ett flertal skolor är stängda så fanns det resurser att hämta på annat håll, förklarar Thullberg.

- Intresset från Sveriges värnpliktiga att hjälpa till var inte så stort så frågan bollades vidare till Skolverket för att se om inte personalen i nedsnöade skolor kunde hjälpa till eftersom skolorna ändå var stängda, säger han.

Jesper Holm, ordförande i Värnpliktsrådet:
- Enligt lag ska de värnpliktiga vara greppbara för samhället när det är kris, men det måste förvaltas på rätt sätt. Inga förband har stannat av i sina utbildningsfaser på grund av snön utan snarare fått utökad utbildning på grund av vädret, så pass att man återinfört "vita blixten" i hela landet. Vårat förslag att låta dom som drabbats få ta hand om sin egen skit verkar nu gå igenom.

Även Arméinspektör Bernt Grundevik avvisar förslaget att kalla in värnpliktiga.
- I dagsläget finns det inga snöskyfflar ute på förbanden så det skulle krävas att det beställs in från vårat centrallager i Arboga och därifrån är det minst 14 dagars leveranstid i normalfall. Vad för tid vi talar om med detta väder är idag oklart.

På presskonferensen fick Banverkets generaldirektör Minoo Akhtarzand frågan om varför Banverket har väntat så länge med att begära hjälp från allmänheten.

- Våra entreprenörer har arbetat hårt och försökt att klara problemen och vi har hoppats att vädret skulle ge sig, men nu behöver vi andrum och längre fikapauser, sade Minoo Akhtarzand, och hävdade också att en lång period av kyla, snö och brist på kanellängder oundvikligen leder till stora problem.

- Vi saknar även en hel del av personalen som nu åker till snöängel-VM i Kemijärvi, Finland.

 


Annons

Knut Kalastoffel

Fler artiklar av Knut Kalastoffel


Relaterade länkar: SvD DN DN2 DN3
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev