Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
28 Februari 2024
 
Fick Assange smaka på sin egen medicin?
Fick Assange smaka på sin egen medicin?

Assange: "Silbersky ville komma över på lugna hemmakvällar"

Publicerad: 2010-09-09

Våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange är inte nöjd med Leif Silbersky och vill byta advokat. Svenskbladet konfronterar Silbersky med uppgifterna:

- Vill han byta så får han gärna byta, jag har inget emot det, säger Silbersky men tillägger också ett lätt panikslaget "Hä..." följt av ett nervöst svälj. Sedan lägger han på luren darrigt. Svenskbladets utsände ringer upp men tyvärr förgäves, det tutar upptaget första två timmarna och sedan når vi endast Silberskys sävligt släpande och intetsägande mobilsvar.

Vi vänder oss då direkt till Assange som berättar om den verkliga anledningen till varför han ville byta ut den media- och pengadrivne försvarsadvokaten:

- Jag var positiv till en början. Jag trodde att han var oerhört engagerad i mitt fall, när han började prata om att komma över på "lugna hemmakvällar" för att diskutera på "tu man hand". Jag tänkte att "wow, han tar sig verkligen an sina klienter" och jag kände genast att vi hade en god chans att vinna målet.

Därefter kontrakterades Silbersky på fläcken.

- Det var inget snack om saken, jag hade funnit min man, motiverar Assange beslutet.

Ett uttalande som Silbersky kanske kan ha tagit för bokstavligt. När de sedan möttes upp i Assanges bostad betydligt senare samma kväll stod Silbersky mycket oväntat i lediga kläder och hade en halvdrucken vinflaska i näven, samt en urtvättad "Katten Gustaf"-pyjamas under axeln.

- Jag tänkte att det kanske blir enklast så. Alltså, att jag sover över om det blir sent, lär Silbersky lite undskyllande ha mumlat fram. Hans inbjudande leende beskriver Assange dessutom som "obehagligt" men detta till trots bjöd han med en viss tvekan in honom.

När Silberskys öppnade sin portfölj låg där inga handlingar som rörde brottsmålet. Det låg istället en öppnad påse chips, lite munhygienprodukter och dvd-filmen "Latino Choco Loco". Silbersky lär ha fått något pilemariskt i blicken när Assange i synnerhet reagerade över filmen med dess tillhörande omslag.

Assange beskriver sedan ingående hur olustigt det kändes med den påträngande Silbersky och hur kränkande upplevelsen var där i tv-soffan med en skål chips när Silbersky plötsligt la armen om honom. Efter det skall det ha blivit helt svart, och Assange minns ingenting.

Morgonen därpå vaknade Assange utslagen i soffan och utav Silbersky syntes inte ett spår. Blodiga bromsspår i toaletten fanns det dock gott om när Assange utförde sina behov samma morgon.

Inte ett ord om brottsmålet hade diskuterats under kvällen, men Silbersky hade lämnat ett lätt andfått meddelande på hans mobilsvar, där han hade en vädjan, som löd att han önskade få "komma över på fler lugna hemmakvällar i framtiden" följt av svårtydbara brunstiga läten. Det framgick dock inte om det denna gång skulle handla om brottsmålet.

- I min officiella ansökan om att byta advokat stod det att jag inte upplevde Silbersky som tillräckligt engagerad, fortsätter Assange och avslutar sedan med orden:

- Sanningen är att han var lite väl engagerad, men på...erhm, annat.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev