Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
30 September 2023
 
Polisen lyckades hålla festivalbesökarna lugna trots att det förekom många droger.
Polisen lyckades hålla festivalbesökarna lugna trots att det förekom många droger.

240 personer gripna för att ha suttit stilla och skrattat

Publicerad: 2009-08-09

I samband med att den årliga Reggaefestivalen genomfördes i Uppsala i helgen grep polisen inte mindre än 240 stycken fnissande festivalbesökare som misstänks ha rökt droger inom festivalområdet.

Chefen för den operativa insatsen vid Uppsalapolisen, polisinspektör Kjell-Arne Nordwall berättar om de genomförda gripandena;
- Vi vet sedan tidigare år att reggaefestivalen är en guldgruva för att fylla årets kvota inom narkotikarelaterade brott så vi hade förberett ordentligt och ringt in extra konstaplar till helgen.

- I år grep vi hela 240 stycken personer, deras brott, förutom att ha rökt narkotikaklassade preparat, består i att de suttit stilla på en gräsmatta och lyssnat på musik. I vissa fall har det även skrattats eller fnissats, på några få ställen har vi sett folk äta choklad som Japp eller Mars, berättar Nordwall.

Nordwall tycker att det är oroande att de flesta gripna är unga personer;
- Det är sorgligt och mycket bekymmersamt när man ser såpass unga människor sitta stilla fredligt, lyssna på musik och äta choklad. Ingen av dem gjorde motstånd men vi kände ändå på oss att det var vi i polisen som räddade hela festivalen från att utarta i ett vildsint upplopp.

I samband med festivalen har det även skett en skjutning med ett så kallat luftgevär i Uppsala Stadspark, en kvinna sköts i benet under lördagskvällen. Inom Uppsalapolisen finns nu vissa teorier om att det kan vara någon eller några ur reggaefestivalens besökare som är skyldiga till skjutningen;
- Vissa av texterna på festivalen omnämner nämligen så kallade "Ruud bojs" (detta ord uttalar Nordwall på bred svengelska), och det är en slags jamaicanska gangsters som är väldigt våldsamma. Vi tror att en festivalbesökare i samband med rökning av cannabis kan ha inspirerats till detta våldsdåd genom att höra om "ruud bojs" i alla musiktexterna, kommenterar inspektör Nordwall.

Under söndagskvällen hade polisen ännu inte hittat någon misstänkt för luftgevärsskjutningen.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN DN2 PiteÃ¥ Ny24 SvD DN3
Annons