Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
4 Oktober 2022
 
Hela Dalarna är notoriskt för hembränning av sprit.
Hela Dalarna är notoriskt för hembränning av sprit.

200 däckade av dåligt brännvin i Evertsberg

Publicerad: 2009-04-22

Halva Evertsbergs befolkning, över 200 personer, däckade i förrgår samt under gårdagen av en dåligt renad sats med brännvin. Dalarnas stora dagstidningar, Dalademokraten, Dalarnas Tidning och kommunfullmäktige samarbetar nu för att tysta ned händelsen samt att försöka skylla den på infekterat dricksvatten. I själva verket är dock Evertsberg knytpunkt i det spindelnät av hembränning och försäljning som sträcker sig över hela Dalarna, tidningarna vill dock inte sprida denna negativa bild av supande lantisar då man hoppas kunna locka unga välutbildade personer från resten av landet till Dalarna.

De som druckit av brännvinet har drabbats av en mängd olika hälsoproblem, allt från utslag och gravt illamående till temporär blindhet och förlamning. Den dåliga satsen brännvin som orsakat illamåendet tros härröra från en man som bor strax söder om samhället, allting tyder på att det är någonting i reningsprocessen som gått snett. Jourhavande polisbefäl i Älvdalen, Anders Tallbrink berättar;
- Jag kände på smaken att det var sötare än vanligt, men jag trodde att det bara var groggvirket, jag tänkte inte på att det kunde vara metanol i spriten. Efter två flaskor insåg jag dock att det var något som inte stod rätt till och jag försökte spy förgäves, nu har jag legat halvblind i två dagar och kan inte hitta tjänstevapnet.

Leif Swamperud från nykterhetsorganisationen IOGT-NT i Borlänge berättar att hembränning i Evertsberg inte är någon nyhet;
- Evertsberg är en håla och ett näste, det är notoriskt för hembränning och jag är inte alls förvånad, detta är inget nytt. Det finns noterat från källor i slutet av 50-talet att Evertsberg på den tiden kallades för Jäsardalen, berättar Swamperud.

Axel Arnesson, ordförande i den lokala bygdegården i Evertsberg, menar att kommunen skadar hela byn genom att försöka tysta ned händelsen;
- Man borde ha gått ut med information till alla hushåll direkt när man visste att det fanns en dålig sats brännvin i omlopp, jag höll ju på att bli blind av metanolförgiftning. Att lägga ut information på kommunens hemsida är inte till mycket hjälp då många här i byn inte ens har datorer.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 3 kommentarer

Re: Härligt fin harri
Fan, sej hadde sej en tuppelmakka me särrinagrna i takrummett. Asså tom sörte tuppelmakka på mej asså. Srappon o vassein, e fina krejer, vettu. Asså Talarna e kamla minnen kommer tipaks, plir nosstalkisk fö helvette.

Harri, (för 25 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Härligt fin harri
Härlig finn Harri

Pekka, (för 25 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Bra drag i brännvinet
Jävlar det var bra drag i brännvinet. En dunk räcker lätt i en vecka mot bara 4 dar som normalt. Hög och bra procenthalt helt enkelt. Jag köper mina dunkar av Finn-Harri och det är ingen träsprit i den men kanske om ni handlar av ryssjävlarna som börjat sälja sin skitsprit lite här och där. Ring Finn-Harri istället 075-6501247. Kostar 300 spänn för en femliters.

Elof Hansson, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank