Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
13 Juni 2024
 
12-åriga pojkar har illustrerat hur en bro över Kvarken kan komma att se ut.
12-åriga pojkar har illustrerat hur en bro över Kvarken kan komma att se ut.

12-åriga pojkar stöder bro över Kvarken

Publicerad: 2009-03-10

Idén om en bro mellan Umeå och Vasa har förts fram av Centerpartiet i Umeå. Förslaget som beräknas kosta 55 skvadriljarder kronor kommer nu att läggas fram vid en konferens i Bryssel i ett försök att vinna EU:s stöd för projektet.

- Jag är övertygad om att en sådan bro skulle gynna hela Europa, säger centerpartiets gruppledare i Umeå, Sven-Olov Edvinsson som är den som valts ut att hålla i presentationen i Bryssel.

Den enorma bron över Kvarken skulle bli totalt 70 kilometer lång,  varav 30 kilometer i form av bro med fäste i havet. Det innebär att själva bron blir mer än tre gånger så lång som Öresundsbron och bara en halvmil kortare än världens längsta bro över Hangzhou-bukten i Kina som är 36 kilometer lång.

En genomförd opinionsmätning har dock visat att en majoritet av landets tolvåriga pojkar stöder förslaget, på villkoret att inga ''äckliga tjejer kan använda bron, de får ta färjan istället''. Enligt Sven-Olov Edvinssons förslag skall bron även omges av laserkanoner och tusentals blodtörstiga hajar för att skydda den mot terroristattacker och tjejer.

Halvvägs över bron kommer bilföraren att ges möjligheten att åka i en så kallad "loop" där föraren måste bygga upp en viss hastighet i förväg så att han kan full följa hela loopen. Bron kommer även att utrustas med jet-raketer så att hela bron kan flygas till Umeå eller Vasa ifall det stormar för mycket så att det riskerar att bilar skulle bli fast på bron.

Enligt Sven-Olov Edvinsson skulle hela projektet kosta omkring 33 skvadriljarder kronor och han hoppas att Sverige, Finland och EU ska satsa en tredjedel var. Flera av de 12-åriga pojkarna har dessutom lovat skänka delar av sin veckopeng gentemot bron.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!