Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Nu är det inte bara på Lill-Skansen som man kan leka med djuren.
Nu är det inte bara på Lill-Skansen som man kan leka med djuren.

Skansen öppnar burarna för besökare

Publicerad: 2009-08-11

Skansen började under måndagen med ett nytt koncept där man tillåter besökare att röra vid djuren och mot en mindre summa låta sig fotograferas med djuren. För en summa motsvarande 50 kronor är det nu möjligt att få sitt fotografi taget med ett av Skansens vilda djur, om man bara vill röra vid djuren är det helt gratis, precis som konceptet med Lill-Skansen där barn har kunnat röra vid och leka med diverse olika tama djur.

Johan Sjukling djuransvarig vid Skansens Zoologiska avdelning berättar on det nya konceptet;
- Under den rådande lågkonjukturen har antalet besökare minskat och med detta även våra inkomster. För at locka tillbaka folk och hitta fler inkomstkällor måste vi ta till nya grepp och då kom vi att tänka på det här nya konceptet med att låta besökarna röra vid, och fotografera djuren.

- Det är en idé vi fått från asien där det är väldigt vanligt med djurparker där man får röra vid djuren, i bland annat Thailand håller giriga thailändare djur i fångenskap för att ta betalt av turister att röra vid dem och ta fotografier med dem. De flesta av Skansens djur är antingen tama eller ofarliga, för de som inte är tama är det självklart förknippat med en smärre risk att vara i närheten av dem, men det är en risk som vi informerar om i den finstila texten på baksidan av entrébiljetten, berättar Sjukling.

Att djuren skulle fara illa av att gå runt fritt i djurparken är inget som Johan Sjukling oroar sig för, tvärtom menar han att djur som ofta haft en mycket begränsad yta att röra sig på nu istället får tillgång till hela djurparken. Dessutom liknar nu djurparken mer miljön i det vilda då djuren kan stöta på varandra, något som var omöjligt när de alla var inlåsta.

Några som redan träffat djuren är mamma Anneli Skogfors 37 och hennes lilla dotter Beata 5;
- Vargen bet av mitt pekfinger, sen fick jag ett Bamseplåster av gubben som matar djuren! Berättar Beata som formligen skakar av lycka och spänning över den nya djurparken.

Turisterna Lupo och Elsa Maier från Tyskland är också imponerade över det nya Skansen;
- Detta är fantastiskt, vi har redan blivit jagade av både en älg och vargar, vi hoppas nu kunna smyga förbi björnarna och ta oss ut via Bellmansporten, berättar Lupo för oss.

Djurrättsaktivister har dock kritiserat Skansen för deras nya system och påstår att Skansen nu går från att bedriva en seriös Zoologisk forskningsverksamhet till ett cyniskt utnyttjande av djur för vinnings skull. Johan Sjukling vill dock inte kännas vid sådan kritik;
- Tror du verkligen att Svensson bryr sig? Varenda svennebanan som åkt till Thailand på semester kommer tillbaka med ett foto av sig själv tillsammans med någon pryglad apa, kidnappad tigerunge eller fastkedjad elefant. Skulle du vara glad om hela ditt liv bestod av att stå fastkedjad och bli klappad av turister varje dag?


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam