Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Måndag
20 Maj 2024
 
Kommer snart till en plats nära dig.
Kommer snart till en plats nära dig.

Kamerabevakning av Stureplan godkänd

Publicerad: 2008-11-07

Stureplan och Medborgarplatsen är några av platserna där polisen får tillstånd att sätta upp kamera-övervakning för att få maximal genomslagskraft för "galen-tv".

Beslutet som togs av Kammarrätten och man har gjort avsteg från integritetstänkandet för att kunna dela ut tillstånd för att filma på dessa publika platser. Polisen som sökte tillståndet för att kunna filma allmänheten har dock fått tidsbegränsningar mellan 23 och 06. Bedömningen är ändå att de har tillräcklig bemanning för att kunna rapportera lustigheter från de övervakade områdena på dagtid. Länspolismästare Carin Götblad är jätteglad över beslutet.
-Ja, man måste dra en gräns någonstans var det är ekonomiskt försvarbart att se på underhållning på betald arbetstid. Vi måste helt enkelt prioritera och vi har inte råd att betala övertid till alla poliser för att de ska se idioterna göra bort sig. Det kommer bli enligt devisen "äldst är ändå äldst, men ändå inte" och de som jobbat längst får därigenom själv välja om de vill vara på plats live eller om de vill sitta bakom en monitor och se den klippta reprisen på lunchen dagen efter.

Även allmänheten kan tänkas få tillgång till kamerabilderna mot en viss betalning. Detta för att täcka kostnaden för att sätta upp kamerorna på de olika platserna, men man räknar med att det kan komma att bli ett visst överskott till polisen.
-Nej, jo, det skulle vara jättekul med lite fikabröd till kaffet. Varje rast. Och efterrätt till lunchen.

Reklammarknaden för ett sådant projekt värderas till flera miljarder per år. Till exempel kan en ölproducent betala för att få sin ölflaska oftare i bild och kanske lite uppförstorad. IBM som kommer få uppdraget med att utveckla denna tjänst till överpris, precis som med biltullarna, meddelar att de ska lägga upp banners på sidan som är direktlänkade till pizzerior på nätet, inspelningstjänster och direktlänkad tipstjänst till aftonbladet. Uppdraget för att sätta upp själva kamerorna kommer gå till Johan Falkögas företag "Bortom horisonten".

Estrella kommer inom kort gå ut med en reklamkampanj som riktar till de som vill se bilderna live och uppmanar dessa att köpa en extra chipspåse. I påsen kommer man få med en låtsastatuering med texten "Jag är en övervakare".

Även OLW som tillhör samma koncern kommer att ha ett erbjudande där man genom att samla streckkoder från förpackningarna kan få olika erbjudanden. Ett av erbjudandena kommer att vara en bunt med låtsastatueringar med texter som "Jag såg dig går", "Jag vet vem du hånglade med igår" och "Jag har sett 101 personer spy under en natt" som exempel, kan Dagens Svenskbladet avslöja.


Bengt Borg, receptionist på Hotell Malmen, Södermalm:
-Det är ju en jättebra idé. Nu har jag ju så nära till Medborgarplatsen och kan se rätt roliga saker härifrån på arbetstid, men om man är ledig kan man se galenskapen hemifrån. Det är ju bättre än Big Brother, lite som gamla Baren från TV3 som gick ut på alldeles ingenting.

På TV3 väljer man att inte kommentera händelsen. Dagens Svenskbladet tror dock att detta kan bli TV3:s undergång. En direkt konkurrent till alla deras program och desutom är gratis för alla att se kommer innebära stora tittarförluster för kanalen. Risken är då att flera stora reklamköpare vänder sig från TV3 och till kameraovervakning.se.

Dagens Svenskbladet kan bara konstatera att övervakning är kul. 3000 medarbetare på FRA kan inte ha fel.Annons