Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Piller, pulver och pipor såldes liksom LSD-trippar som maskerades via de s.k "julfrimärkena".
Piller, pulver och pipor såldes liksom LSD-trippar som maskerades via de s.k "julfrimärkena".

Frimärksbutik dealade LSD - åldrad knarkliga sprängd

Publicerad: 2010-10-12

Tre äldre män häktades på måndagen misstänkta för inblandning i en stor knarkhärva i Stockholm. Ett märkligt telefonsamtal till Svenskbladet från den kryptiske tipsaren "Baron Urgil von Bösen" namnger en känd frimärksbutik i Stockholm. Ryktet gick nämligen att det inte bara var 3 skilling banco, Inverted Jenny och British Guyana 1855 som fladdrade runt bland stämplarna i hyllorna på butiken på Södermalm.

Efter en tids spaning och kartläggning i samverkan med frimärksföreningar och tips från allmänheten i innerstaden, greps de misstänkta på olika platser i Stockholm i måndags eftermiddag. Samtidigt hittades 80 kilo pulver som tros vara amfetamin, ett av de största partierna i landet på senare år och i missbrukarledet värt cirka 18 miljoner kronor. Mängden narkotika och dess höga renlighetsgrad på över 50 procent tyder på en ordentlig jävla härva.

De misstänkta är tre äldre män – 63, 64 samt 71 år gamla. Samtliga häktades på sannolika skäl, den starkaste misstankegraden, misstänkta för grovt narkotikabrott. Ingen av de tre är sedan tidigare kända av polisen.

För rättsväsendet är fallet med frimärkshandeln verkligen inget dussinbrott. Genom polisens förundersökning har Svenskbladet gjort ett nedslag i ett omfattande knarksyndikat i butikens lokaler på Södermalm i Stockholm, som systematiskt krämat ut allehanda illegala preparat till allmänheten.

Bertil, 64-åringen, pekas ut som ligans obestridda knarkboss. De andra två anställa i butiken, Botvar, 63 och Eskil-Rolf, 71 ombesörjde de ljusskygga affärerna. Den till synes polerade fasaden var närmast perfekt i dessa sammanhang, och möjliggjorde ligans knarkspridande verksamhet i nära 40 år. Fenomenala täckmantlar tänktes ut och brukades - som exemplevis gummerat frimärkslim i små behändiga burkar som fick ge vika för mer exotiska preparat; såsom amfetamin, kokain och heroin. Även frimärkstämplar kunde med ett enkelt handgrepp vikas om till hasch- och crackpipor, likt en transformersleksak.

Butikens verkliga hit försäljningsmässigt var dock de så kallade "julfrimärkerna" som innehöll en färdig LSD-tripp på varje enskilt märke. Det var från denna produkt ligaledaren Bertil tros ha fått sitt öknamn, "jultomten", som flitigt nyttjades i de kundkretsar som sökte styggelserna som erbjöds under disken.

På fritiden drev personalen frimärksföreningen "Happy Leprechaun" - aktiv inom frimärkssamlarkrestar samt hippierörelser sedan i början av 70-talet. Till viss del har ett genuint intresse för frimärken funnits hos de inblandade - möten och aktiviteter organiserade av ligan har varit en salig blandning av knark, snedtändningar och frimärkssamling. En ansenlig mängd opiater såväl som spacecakes har det frossats i, varvat med skrattanfall och raspiga vinylskivor med drogliberalt innehåll.

Bland annat ska en ligamedlem ha vaknat upp efter ett dylikt möte med frimärken klistrade över hela sitt ansikte och kropp.

En av de inblandade förklarar;

- Efter varje möte såg det ut som hotellrummet i Fear & Loathing in Las Vegas.

Klockan var strax efter tio en kulmig måndagsmorgon som denna, och Botvar hoppar på en buss vid Fridhemsplan på väg till frimärkshandeln för att förbereda just ett sådant månadsmöte i föreningen. Vad han inte vet är att polisen länge spanat på butiken. För bland boende i området går rykten att man kan köpa allsköns knark där. När Botvar anländer till butiken är polisen redan där. På sig har han ett frimärksalbum proppat med "julfrimärkena", utöver den 47,2 gram tunga miniatyrjulgran i högkvalitativt röka som var tänkt att lanseras som den nya storsäljaren inför julhandeln.

Polisen letar febrilt bland personalens sms på jakt efter knarkiga ord. "Jingle Bells!", "Ho ho ho", "Jag ser det snöar", "Julgranplundring ikväll?", "Nöff nöff ditt gamla köttarsel" - de gamla folkära visorna och uttrycken får en helt ny innebörd i en utstuderad droghandel som detta.

När rättegången drar i gång den 21 oktober i Stockholms tingsrätt kanske några fler svar kan ges om den mystiske "jultomten" och frimärksbutikens roll i knarkhärvan.

 

Fotnot: Namnen kanske är fingerade.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Annons
Cuzz Cazooka