Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
4 Oktober 2022
 
Framtidens högskoleansökningar kommer ske redan från födseln.
Framtidens högskoleansökningar kommer ske redan från födseln.

Yrkesval ska nu ske vid födseln

Publicerad: 2010-07-26

Tobias Krantz avslöjade under måndagen åtskilliga ytterligare förändringar till antagningssystemet för högskolor och universitet.

Regeringen har tidigare fått kritik för att de nya antagningsreglerna varit alltför stränga, trots toppbetyg kan det vara omöjligt för många personer att få en högskoleplats hösten 2010. För dem som har ett gymnasiebetyg som är äldre än från 2003 är dörren nämligen helt stängd till över 100 olika svenska utbildningar.

De nya reglerna syftar till att sänka snittåldern på de svenska studenter, och enligt de nya antagningsregler regeringen nu föreslår ska alla ansökningar till högskolan ske senast sex månader efter födseln, dvs den ansökande personens födsel.

Föräldrar ska enligt det nya systemet skicka in en blankett för önskan till högskolan till Skatteverket i samband med att man registerar den nyföddes namn. Verket för högskoleservice avskaffas i samma veva och samtidigt sparas åtskilliga högskoleresurser in då ingen någonsin kommer att kunna gå på högskola mer än en gång i livet.

Högskoleminister Tobias Krantz har kommenterat regeringens beslut;
- Det gamla systemet där man kunde bestämma ända upp i 40-års åldern om man ville studera var så dyrt. Det blir både enklare och billigare i en värld där alla bara jobbar med exakt samma sak från det att dem slutar skolan tills att de pensionerar sig.

- Såhär fungerar det i verkligheten, se på mig till exempel, nu är jag politiker, om några år när jag slutar som utbildningsminister kommer jag att sitta i diverse styrelser och sånt resten av livet, jag behöver aldrig studera igen så varför skulle någon annan behöva göra det?

Svenskbladet har kontaktat två tidigare "äldre studenter" utnyttjade den tidigare chansen att studera senare i livet. Thomas Bodström, advokat samt fd justitieminister berättar;
- Jag är en av dem som inte klarade gymnasiet. Jag klarade det tack vare att jag kunde studera senare i livet. På så sätt kom jag in på juristlinjen. På så sätt blev jag advokat. På så sätt ringde Göran Persson upp mig och erbjöd mig att bli justitieminister.

Svenskbladet har även sökt finansminister Anders Borg för en kommentar då även han är en av dem som ej klarade av att läsa färdigt sin gymnasieutbildning men i efterhand fick en chans att studera. Borg har dock avböjt att kommentera med motivationen att det nu är arbetslinjen som gäller och inte studielinjen.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN DN2 DN3 DN4
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 9 kommentarer

RE: Erik
Har du aldrig hört talas om Fugelsang?

hilding, (för 53 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: för sent
Eller en värdelös bloggkommenterare? Fast såna behöver vi inte mer av iofs...

Kekke, (för 53 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

för sent
Jag tycker att föräldrarna borde göra valet i samband med samlaget. Då kunde man ju också göra en kul grej av det och ha sex på stranden om man vill fixa en badvakt eller under ett fallskärmshopp om man vill göra en direktör. Men hur gör man om man vill ha en arbetslös bidragssnyltare?

O. Nani, (för 53 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Bannerannonsering
Är intresserad av att bannerannonsera på Svenskbladet. Hör av dig till: ska.gbg@gmail.com

., (för 53 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Så braiga att man gråter
Jag vill påstå att Regeringen ånyo visat hur lyckat det är att ändra regler, lagar och socialförsäkringssystem på ett sätt som remissinstanser, myndigheter och andra redan dömt ut. Utbildningsministern själv har visserligen kastat in en brasklapp där han öppnar för att göra om reformen, men det är ändå friskt vågat att så totalt strunta i verkligheten och konsekvenser. Igen. Det här är världsahistoriens bästa regering! Kom ihåg att rösta i valet!

Jens-Jasper G. , (för 53 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby
Twingly BlogRank