Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Coacher kommer att införas på alla plan i samhället.
Coacher kommer att införas på alla plan i samhället.

Sverige nu ett coachbaserat samhälle

Publicerad: 2011-08-30

Experter är nu ense om att Sverige som nation gått in i en ny samhällsekonomisk fas, ett coachbaserat samhälle.

Istället för att bygga upp kostsamma myndigheter likt Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, sjukvården och polisen satsar man nu på en struktur där tjänsterna läggs ut på entreprenad hos olika sorters "coacher". Söker man jobb går man till en jobbcoach, är man sjuk går man till en sjukvårdscoach, i framtiden räknar man även med att det kommer finnas utbildningscoacher istället för lärare och ordningscoacher som kommer ersätta polisen.

Kompetensen hos coacherna är blandad, de flesta har en bakgrund i att sälja mobiltelefonsabbonemang men även de med en större kompetens och ledarerfarenhet återfinns,  bland annat ett par  sektledare. Man räknar dock på det stora hela att coacherna kommer prestera bättre än existerande tjänstemän samtidigt som de är mycket billigare.

Professor Göran Stollerud vid Uppsala Universitet förklarar den nya socio-ekonomiska strukturen:
- På 1800-talet var Sverige ett jordbrukssamhälle, sen kom industrisamhället, senast var vi ett tjänstesamhälle, men nu har vi alltså gått in i coachsamhället.

- Övergångsprocessen inleddes med Alliansens jobbcoacher och fullbordades med Filippa Reinfeldts vårdcoacher, Sverige är nu till fullo ett coachbaserat samhälle, förklarar Stollerud.

Stora förändringar lät vänta på sig under coachsamhällets första dag men Telia, Telenor och Tre protesterade under gårdagen då de ansåg sig ha svårt att rekrytera säljare för deras mobilabbonemang efter det nya uppsvinget för coacher.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev