Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
30 September 2023
 
Arvid Frandsen slåss för att få tala obegripligt i kommunfullmäktige.
Arvid Frandsen slåss för att få tala obegripligt i kommunfullmäktige.

SD-ledamot i Eslöv blir simultantolkad

Publicerad: 2010-12-02

Sverigedemokraternas Arvid Frandsen ställde ett krav på måndagens fullmäktigemöte i Eslöv.


Men eftersom ingen förstod vad som sades fick kravet ställas tio gånger innan man kom på att kommunen har tolkar till förfogande vid språkförbistringar.

Tjänstgörande kommunfullmäktigeordföranden Christine Melinder (M) berättar för Svenskbladet att ingen någonsin har förstått vad Frandsen sagt, men många välkomnar ändå hans framföranden i talarstolen eftersom de då kan passa på att gå ut och kissa.


Anledningen till språkförbistringarna är att SD:s ledamot, Arvid Frandsen är från södra Jylland, den delen av Danmark som gränsar till Tyskland och han talar en ovanligt bonnig landsorstsdanska som inte ens de mest språkbegåvade danskarna brukar kunna förstå.

Fullmäktigemötet hade redan dragit över två timmar i måndags kväll innan en specialtolk flugits in från Sönderjylland. Den danske tolken, Hans Christian Sørensen Jensen, kunde inte heller förstå vad Frandsen ville, men efter att de gått över till en färgglad piktogramtavla med enkla symboler började tolken, Hans Christian Sørensen Jensen ana vad sverigedemokraten Arvid Frandsen ville ha sagt.


Det handlade om språk. Frandsen ville förbjuda alla språk utom svenska i skolorna.
Efter flera minuters tystnad frågade de övriga ledamöterna Frandsen om utländska språk även skulle förbjudas på andra platser, som i fullmäktige tex.


Men av vad Sørensen Jensen kunde uttolka av Frandsens grötdanska så skulle just danskan vara undantaget från förbudet, eftersom Skåne så nyligen tillhört Danmark. Danska är i praktiken skånska eller tvärtom. På den sista punkten var Sørensen Jensen dock osäker på vad hans landsman ville ha sagt.


Frågan bordlades emellertid.
Man har diskuterat inköp av en mekanisk simultantolk så att fullmäktigemötena kan fortsätta utan språkförbistring. Man anser att det är viktigt att även danska invandrare ska kunna delta i politiken och inte hamna i det ofrivilliga utanförskapet. Detta trots att Arvid Frandsen på tio år inte lärt sig ett enda svenskt ord.

Svenskbladet har försökt nå Frandsen för en kommentar, men har inte lyckats begripa innehållet i vad som sagts.


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Relaterade länkar: SkÃ¥nskan SkÃ¥nskan2 SvD
Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!