Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
29 September 2022
 
22% av statsministerns hjärta är lätt främlingsfientligt.,
22% av statsministerns hjärta är lätt främlingsfientligt.,

Reinfeldts hjärta aningen främlingsfientligt

Publicerad: 2010-01-28

Det var i en direktsänd radiodebatt i P1 på onsdagen som statsminister Fredrik Reinfeldt inte ville ta ställning till det eventuella franska förbudet mot heltäckande slöja, istället hänvisade han till att han svarade med 'sitt hjärta' och att denna kroppsdel inte ville se fler kvinnor i slöja.

På frågan ifall han inte tar avstånd från det franska förslaget svarade Reinfeldt;
– Jag berättade bara var mitt hjärta är fullt, hur jag vill att Sverige ska utvecklas. Det är inte alltid så att jag i slutet varje mening berättar hur det i lagstiftning ska se ut.

Experter är nu oense om vad Fredrik Reinfeldt egentligen menade med att han svarade med hjärtat istället för en kombination av hjärna och mun vilket är den vanligaste metoden att kommunicera.

Att inte ta avstånd från förbudet måste innebära att något mått av sympati för slöjförbudet finns. Detta har lett forskare och experter till slutsatsen att en viss mindre del av Fredrik reinfeldts hjärta antagligen är främlingsfientligt. Dock är det en begränsad del om 22% och hela 78% av Statsministerns hjärta är garanterat icke-främlingsfientligt.

Göran Stollerud, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet kommenterar;
- Muslimer är ingen homogen grupp och att anta att det inte finns kvinnor som vill bära slöja av egen fri vilja är  överförmynderi och etnocentrism. Förbud mot olika sorters kläder hittar vi närmast i Iran där de har en särskild klädpolis, ett slöjförbud i Sverige skulle innebära samma sak. Varje förbud måste ha en påföljd i form av böter eller fängelse för den som bryter mot det, i annat fall är ett förbud tandlöst.

- Fredrik Reinfeldt är såklart inte främlingsfientlig eller för ett slöjförbud. Det handlar bara om att ge sken av en hård hållning mot invandrare. Alla de stora partierna vill locka över de mer fördomsfulla väljare som överväger att rösta på Sverigedemokraterna, de procentandelarna kan avgöra valet, förklarar professor Stollerud.

Att politiker talar med kroppsdelar är i sig inget nytt, under sin tid som partiledare lät till exempel Alf Svensson sin stortå förutspå vädret flera gånger, förre statsministern Görans Persson lät ofta sin enorma mage och hans flera dubbelhakor tala åt honom, medan han vilade ut hjärnan och resten av kroppen.

Den enda politiker som varit konsekvent och talat med en och samma kroppsdel under hela sin tid i politiken är Jan Björklund, som hela tiden pratat med arslet.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: Dagen GT DN Dagen2 SvD Nyhetskanalen
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 10 kommentarer

Re: Påföljd och övervakning ej nödvändig
Förutom att du försöker lägga in en seriös kommentar på en helt oseriös sida så måste det vara det dummaste jag läst på länge.

sten Sturebjrn, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Påföljd och övervakning ej nödvändig
Det är inte säkert att det behövs ett slöjförbud, det kan räcka att man klargör att rektorer och chefer har rätt att införa sådana klädregler lokalt på sina arbetsplatser. Övervakning och utdömande av påföljd blir då inte en rättsfråga utan något som avgörs lokalt mellan parterna.

Torbjrn sterdahl, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: För mångkultur!
Du behöver inte åberopa mångkultur för att ursäkta din spliff. Enligt Bibeln och kristen tro är alla fröbärande växter Guds gåva till oss som H*n sade var gott och att vi ska odla och bruka dessa växter. Det inkluderar även hampa, dock så kan du tyvärr inte rösta på Kristdemokraterna i hopp om att få röka din spliff ifred, då Kristdemokraterna består av satanister som försöker underminera den kristna tron.

The almighty, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

För mångkultur!
Om vi nu ska visa att vi är för mångkultur och muslimer inte dricker alkohol borde vi legalisera cannabis så de får röka på iallafall.

"Lilla_jag_12", (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: men..???
Du är inne på någonting viktigt där. Muslimer dricker som bekant inte sprit, det är därför deras kvinnor behöver bära slöja. Om vi inte vill se kvinnor i burka får vi lära muslimerna att supa och bli som folk.

Cpt. Fossil, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Twingly BlogRank