Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 April 2024
 
There is no such thing as a free lunch.
There is no such thing as a free lunch.

Regeringen känner sig lurad

Publicerad: 2009-06-08

Efter söndagens val till EU parlamentet stod det klart att nykomlingen Piratpartiet var en av valets stora vinnare. De sittande partierna, utom FP, hade mer modesta framgångar. Man lyckades inte locka till sig de väljare som övergav andra partier, såsom Junilistan. Många av dessa väljare lade istället sin röst på Piratpartiet. Förklaringen är förstås de integritetskränkande lagarna IPRED och FRA som regeringen baxat igenom riksdagen, efter att ha ignorerat uttalanden från alla remissinstanser och den allmänna opinionen. Många politiker i regeringen erkänner nu att de känner sig lurade av film- och skivbolagen.

- Vi har haft en långtgående dialog med de stora mediebolagen. Det brukar gå till så att de bjuder in de politiker som har skriker högst i riksdagen att ta med sig familjen till någon exklusiv semesterort. Där göds vi sedan under tiden de talar om för oss hur lagarna ska se ut. Detta berättar riksdagsmannen Dag Hammarkvist (m). Faktum är att många riksdagsmän ökat i vikt under den intensiva lobbykampanj som föregick IPRED lagen. Det är inte ovanligt att se en svettig och anfådd politiker stressa runt kring lunchtid i jakt på någon lobbyist som kan bjuda honom på lunch. Då mediebolagen nu fått vad de ville så har de nu slutat att bjuda på lunch, vilket har lett till ett problem med undernäring i riksdagen. Vi uppfattade det som att det var underförstått att mediebolagen skulle se till att vi fick grymt mycket röster då det är val, så att vi kan få åka ner till Bryssel och fläka oss med andra gubbar från kontinenten. Men när vi nu börjat granska hur det här med demokrati egentligen fungerar, så har det visat sig att stora amerikanska mediebolag inte har rösträtt i Sverige. Inte heller amerikanska underrättelseorganisationer har rösträtt. Det är tydligen bara svenska medborgare som har rösträtt. Samma medborgare som nu berövats deras grundläggande, demokratiska rättigheter.

En viss panik har börjat sprida sig. Inte nog med att antalet möjligheterna att få åka på "konferensresa" till S:t Tropez eller ens att bli bjuden på lunch på Operakällaren minskat, riksdagsmännen börjar nu oroa sig för det riksdagsvalet som inte är långt borta.

- Om jag åker ut från riksdagen vet jag inte vad jag gör, meddelar Karl Jarlbom. Dels måste jag ju lära mig att laga mat själv, dels kommer jag ju inte ha råd att se på film eller lyssna på musik med de hutlösa priser som de tar. Vad ska man ta sig till då? Läsa böcker kanske, eller till och med opinionsundersökningar.

Valet har blivit en väckarklocka för de folkvalda. I sin rädsla att bli avsatta lovar de nu att börja lyssna både till folket och remissinstanser. För att verkligen förstå vad folk tycker kommer man nu be FRA att avlyssna all epost- och instant messagingkonversation i Sverige, som verkar avhandla politiska ämnen. I enlighet med de tillägg för integritetsskydd som gjordes då lagen röstades igenom av de få riksdagsmän som orkade släpa sig till riksdagen den dagen, lovar FRA att kasta bort och glömma sådant som de inte har lov att avlyssna.


Annons

Pelbjarn Grunkbladh-Johnsson

Fler artiklar av Pelbjarn Grunkbladh-Johnsson


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev