Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
27 September 2023
 
PP kämpade varken mot något block eller sviniga SD på valdagen - de kämpade mot "zerg"
PP kämpade varken mot något block eller sviniga SD på valdagen - de kämpade mot "zerg"

Piratpartiet glömde valet - fastnade i StarCraft II

Publicerad: 2010-09-22

Piratpartiet (PP), med integritetsfrågor i fokus, hade som syfte att riva upp dem omdiskuterade Ipred-lagen och samtidigt ge tillgång till fri kultur och en begränsning av upphovsrätt och patent. Partiet nådde stora framgångar i valet till EU-parlamentet då de valde in Christian "Zerg" Engström till Europaparlamentet.

Sedan försvann partiet gradvis - mer eller mindre - helt på den politiska arenan och i årets val gavs de det ytterst blygsamma valreslutatet på endast 0,01% av rösterna.

Vad hände då med Piratpartiet? Dagens Svenskbladet intresserade sig för det något överraskande fallet och beslutade sig för att gå till botten med det hela.

En plågsamt ensam, hänsynslöst bortkastad och brutalt ihopknycklad valsedel som dessutom har lämnats i en rännsten i en förort i norra Stockholm ger oss ett inledande spår i caset. På valsedeln är det dessutom ett stort lerigt spår i form av ett skoavtryck. Vi försöker tyda fram någon slags kontaktuppgift ur lortfläckarna och finner oss ett mobilnummer.

- Abbonenten kan inte nås för tillfället, svarar ett förinspelat automatiskt svar. Men vi ger oss inte så lätt.

Efter att ha frenetiskt försökt nå partiets olika kontaktpersoner och representanter genom diverse kupper som går helt i Svenskbladets anda: dessa inkluderar uppdiktade pizzaleveranser, påhittade utlottningar av krediter på obskyra pokersajter, utlova dåraktigt stora mängder internetporrskonton till allmänt fluktande för att nämna ett fåtal - men förgäves. Vi struntar då att försöka ringa, mejla, spamma och tracka partiet på digital väg. Vi tar tag i saken på det gamla hederliga sättet, nämligen genom att söka upp dem och ringa på dörren.

Sagt och gjort. Ett tips på Internetsidan flashback ger oss hopp - i form av en adress till en förort i södra Stockholm. Till slut finner vi vad som uppges vara Piratpartiets partikontor, en anonym ståldörr, på marken utanför dörren, tillsammans med fimpar och gamla tillknycklade läskburkar ligger ett inplastat A4 papper med Piratpartiets logotype.

Vi har med andra ord hittat vår destination. Efter åtskilliga hårda dunkanden på dörren och ett par minuters väntan öppnar en orakad figur i linne som blinkar när han får dagsljuset i ögonen.

Mannen i fråga är Rickard Falkvinge, Piratpartiets partiledare, och han förefaller vara märkbart irriterad över vårt oanmälda besök på partiets kontor.

- Fan, ni avbryter vårt gejmande! ryter han ogästvänligt, men släpper ändå in oss i lokalen i utbyte mot en Jolt Cola som vi strategiskt nog tog med oss. Lokalen i fråga är mörk och åtskilliga datorskärmar lyser inne i den, en doft av svett och pizza väller mot oss likt en olycksbådande dimma, som sticker i såväl ögon som i näsan. Det kittlar obehagligt i halsen, och en och annan kväljning gör sig påmind av den påträngande stanken.

Falkvinge som öppnade dörren för oss har prompt vänt sig om och sprungit in i lokalen för att sätta sig vid en dator varpå han ropar: "zerglingrush - jag behöver hjälp!". Vad detta innebär i detalj kan vi inte ens våga spekulera i - vi uppmärksammar istället den ovanliga och lätt deprimerande synen: Vi räknar till cirka 20 personer som sitter i lokalen framför påslagna datorer, allt från vanliga Dell-datorer till små laptops. Alla de närvarande är helt inne i ett pågående spel som innebär ett intergalaktiskt slag av någon sort och ingen tycks bry sig om vår närvaro. På skrivborden ligger en salig blandning av pizzakartonger, toalettrullar och högar med valsedlar. Dessa tycks inte ha distribuerats alls till de olika valdistrikten runtom i Sverige och vi frågar personerna i rummet varför detta inte har genomförts.

Tystnad följer som svar. Vi sopar då bort en gammal pizzakartong från en stol och sätter oss ned bredvid Falkvinge, som först låtsas ignorera vår närvaro och våra överdrivna flåsningar i nacken i ett försök att påkalla uppmärksamhet - men reagerar plötsligt då hans mobiltelefon ger ifrån sig en högst bekant signal: det är ledmotivet till Super Mario Bros som vi onekligen minns från vår barndoms 1980-tal. Falkvinge tar upp mobilen och svarar bryskt;

- Jag är upptagen Chrille, ring någon annan gång!! Han sjunker sedan in i spelet igen.

Vi frågar om någon av personerna i lokalen känner till något om den dramatiska valutgången i söndags, men det tycks det högaktligen totalt skitas i. Vi lämnar männen åt sitt utomjordiska nöje och drar oss hemåt igen. Innan vi slår igen dörren till "kontoret" hoppar plötsligt Falkvinge upp ur sin stol och ropar högt "Yesssss!" så att de oanvända valsedlarna fullkomligen fladdrar runt i luften omkring honom:

- Jag har gått upp en rank på Ladder! skriker han med båda armarna höjda i luften innan vi inte står ut längre och smäller igen dörren.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby