Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Trötta på att bli diskriminerade.
Trötta på att bli diskriminerade.

Piratebayrättegången: Samuelsson hotas av diskrimineringsanmälan

Publicerad: 2009-02-19

Försvarsadvokaten Per Samuelssons uttalande om apor i Piratebay-rättegången kan få rättsligt efterspel.

En delegation ledd av Dr Zaius från Apornas rike har protesterat mot advokaten Per E. Samuelsons utspel i Piratebay rättegången. De menar att apor diskrimineras och utpekas som fildelare samt lagbrytare i den pågående rättegången.

- Detta är djupt diskriminerande, vi apor kommer alltid sist i den outtalade "hierarkin", människorna försöker alltid trycka ned oss och ge oss skulden för deras svagheter. Nu utpekas den vanlige apan som en brottsling! Kommenterar Dr Zaius.

Dr Zaius menar nu att uttalanden likt detta bidrar till att stigmatisera apor och förstöra deras kollektiva självförtroende. Särskilt då gorillorna som redan lider av fördomar om att de är mindre intelligenta än chimpanser och urangutanger, och dessutom är underrepresenterade på högskolor och universitet.

Dr Zaius menar dessutom att Samuelssons uttalande spelar på fördomar:

- De flesta gorillor bor inte in djungler i Kambodja längre, vi sitter inte i träd och äter bananer längre, vad tror ni att vi är egentligen, djur? Människor bryr sig mer om människor än apor. Hade Samuelsson till exempel sagt att det var en svart människa i Afrika som delade filer hade det blivit ett jävla liv!

Anders Koslowsky chefsintendent vid Diskrimineringsombudsmannen säger att man ännu inte mottagit någon anmälan från aporna, men man är redo att göra en full utredning ifall en sådan inkommer.

- Det är olagligt att diskriminera någon på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder.

- Samuelssons uttalande var kanske inte menat att vara diskriminerande, men det var ett korkat val att använda just en apa som exempel, det kan bli så många missförstånd man måste tänka efter innan man säger något sånt här, berättar Koslowsky.

Apornas representant Dr Zaius har sagt att han ska hålla ett öga på Piratebay rättegången för att se till att inga diskriminerande uttalanden yttras. Dr Zaius var dock långt från nedslagen och uppmanade apor att samlas för att kämpa mot diskriminering tillsammans.

- Människans tid är snart kommen eftersom de aldrig kan komma överens och samarbeta. Snart är vår tid kommen, aporna skal ärva världen och apa skall aldrig döda apa!


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev