Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Björklund och Sabuni med Folkpartiets rekommenderade litteratur.
Björklund och Sabuni med Folkpartiets rekommenderade litteratur.

Nytt menlöst utspel av Folkpartiet

Publicerad: 2009-10-07

I ett nytt uttalande överväger Folkpartiet att göra kulturella topplistor till en valfråga, topplistorna ska värna om att svenskar minns sitt kulturarv och varje svensk ska tvingas memorera dessa tills de kan räkna upp dem utantill.

Inom övriga politiska partier finns dock inte någon debatt om kulturella topplistor, antagligen därför att de nöjer sig med att ha skolor där man lär sig allt viktigt och museum dit man frivilligt kan gå om man är särskilt intresserad av ett ämne.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund menar dock att det gamla systemet är förlegat och att topplistor skulle göra det roligare att lära sig eftersom det hela då "påminner om Guinness Rekordbok och den tycker ju alla om att läsa, gammal som ung".

- Vi blir först i världen med att införa detta, och det är även vår ambition inom Folkpartiet, världens bästa "topplistor". Det gamla systemet som sossarna hade där folk frivilligt lärde sig sådant de var intresserade av var alldeles för flummigt, berättar Jan Björklund.

- Detta kommer även att integrera invandrare bättre sa att de börjar duscha ordentligt och slutar med konstiga religioner, tillägger integrationsminister Nyamko Sabuni.

Professor Esbjörn Fredriksson, beteendevetare samt politiskt sakkunnig vid Lunds universitet menar att förslaget följer det vanliga mönstret för uttalanden från Folkpartiet.
- Detta är ett typiskt utspel från Folkpartiet såsom skett med jämna mellanrum sen de slutade vara socialliberala, förutom Folkpartiets enorma avund och mindervärdeskomplex gentemot Moderaterna är det såna här utspel som mest kännetecknar dem.

- Utspelen följer alltid en viss utforming och tjänar vissa syften Folkpartiet vill se ut som om de leder samhällsdebatten och därför dyker dessa uppblåsta utspel upp med jämna mellanrum, berättar professor Fredriksson.

Fyra tecken på ett utspel från Folkpartiet

  • Folkpartiet formulerar problemet helt ur proportion som att det är årets viktigaste fråga, samt påpekar att man löser ett problem som flumvänstern aldrig tagit itu med.
  • Beslutet är egentligen helt oviktigt och påverkar bara en minimal liten marginaliserad grupp människor, såsom tex invandrartjejer som är undantagna sexualundervisning.
  • Om beslutet på något vis påverkar invandrare påstas det att det är till för att de ska integreras bättre, samtidigt som man låter Nyamko Sabuni kommentera beslutet.
  • Frivillighet och liberalism har aldrig något med förslaget att göra.

Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD
Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!