Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Ett stearinljus släpper ut circa 0.0023/gram koldioxid i atmosfären per minut.
Ett stearinljus släpper ut circa 0.0023/gram koldioxid i atmosfären per minut.

Ljusen släcktes för Earth Hour

Publicerad: 2009-03-31

Under lördagen genomfördes manifestationen Earth Hour över Sverige, den innebar att privatpersoner, företag och myndigheter slog av all belysning under en timme mellan 20:00 och 21:00.

Ericsson Globe och Kungliga Slottet var två av flera kända landmärken som släckte ned sin belysning. 32 000 svenskar, vilket motsvarar hela 0.035% av Sveriges befolkning, hade dessutom anmält sig på Världsnaturfondens hemsida.

– Det känns helt otroligt bra. Vi är jätteglada, säger Marianne Fejksson, kommunikationschef på Världsnaturfonden.

I Stockholmsförorten Sollentuna hade flera familjer valt att säga ifrån och visa sitt avståndstagande mot miljöförstöring. Folk släckte ljuset i en timme åt chips, tittade på TV och romantiserade i skenet av mer traditionella fossila bränslen såsom värmeljus.

När timmen var slut slog folk återigen på ljuset, TV, DVD, och pappa i familjen tog stadsjeepen ner till lokala butiken för att köpa fler importerade majschips tillverkade i Danmark med majs importerat från Guatemala.

Börje Sandström från Stockholmsförorten Hässelby berättar;
- Jag förstod inte riktigt det här evenemanget, det finns ju redan en dag för det här, ehmm vilken dag är den där kvinnodagen, 8 Mars? Nu har jorden haft sin timme så nu kan jag återgå till att vara det elektrifierade konsumerande Svensson-svin jag alltid varit, gudskelov att det bara var en timme och inte en hel dag som internationella kvinnodagen.

Det var även mörkt hemma hos familjen Pettersson i utkanten av Piteå, mamma Kristin Pettersson berättar;
- Hos oss är det alltid mörkt när man tittar ut genom fönstret om kvällarna, det är nog mest nollåttorna som är imponerade av någon sorts nedsläckning.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev