Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
30 September 2022
 
Rikskriminalpolisen anklagas för att ha valt ett korkat namn på listan.
Rikskriminalpolisen anklagas för att ha valt ett korkat namn på listan.

Kritik gentemot polisens Alcatrazlista

Publicerad: 2009-08-04

Alcatrazlistan är ett nationellt samarbete mellan bland andra Rikskriminalpolisen, Säpo, Skatteverket samt Åklagarmyndigheten och är en punktmarkering av Sveriges mest aktiva brottslingar. På listan finns en mängd uppgifter om dessa personer och deras kopplingar till varandra.

Kritik mot listan har kommit från många olika håll, vissa anser att punktmarkeringen är ett dyrt sätt att bekämpa brott, andra anser att anhöriga tlil de kriminella kan bli lidande av polisens kartläggning, den mest upprörda kritiken gäller dock namnet som Rikskriminalpolisen gett åt listan, Alcatrazlistan.

Jerry Sartrecki, professor i kriminologi, berättar;
- Alcatraz är ett ökänt fängelse i USA, det var ökänt eftersom det var omöjligt att fly ifrån, varför ska vi uppkalla en lista över frigivna svenska fångar efter Alcatraz? Det är lika motsägelsefullt som att säga att "mat är skitgod". Om de ville ge den här listan ett passande namn skulle de kalla den för Kumlalistan istället, Kumlaanstalten är känd som "svängdörren" i kriminella kretsar eftersom den är så obesvärande enkel att rymma från.

Den hårdaste kritiken kommer dock från från europopbandet Alcazar som anser att Alcatraz-listans namn inkräktar på deras eget varumärke "Alcazar".
- Vi är inga brottslingar, kommenterar Andreas Lundstedt, Alcazars frontfigur.

- Ändå associeras vårt namn och varumärke nu med kriminalitet, det är faktiskt bara ett "t" och några omkastade bokstäver på slutet som är skillnaden, berättar en Lundstedt synbart ansträngd av tankeverksamheten bakom uträknandet.

Rikskriminalen riskerar nu en stämning från Alcazar om de inte genast byter namn på Alcatrazlistan. Rikskriminalens talesperson Örjan Svartbengt har kommenterat situationen;
- Vi är medvetna om att Alcazar är upprörda över Alcatrazlistan, dock står vi fast vid vad vi alltid sagt, deras urvattnade eurodisco är möjligtvis inte kriminell, men den borde vara det, vi tänker inte sluta punktmarkera dem eller ta bort dem från listan.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN SvD
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 4 kommentarer

Re: Re: Böter
Har du telefonnumret till den vackre araben?

Vit arier med stnd, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

På listan
Jag står på lista. De ingen som kan koppla min namn i kriminell verksam. Ingen bevis. Varför dom sätta min namn på lista. De äri-kränkning fan. Svara min medelande Örjan Svanbegr. Hej då!

Arcu Buzered, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Böter
Urvattnad eurodiska som framförs av hbt-personer med HIV kommer från och med nästa år att bli förbjudet. Vi har massor med hållhakar på Beatrice Ask och lagen kommer att gå igenom. Vill du föressten köpa lite bilder på Beatrice Ask när hon har sex med en häst? Vi har även bilder på Bodström i samma stall när har blir rövpulad av en vacker arab. Gör om det du så kan vi efteråt snacka om sveda och värk.

rjan Svartbengt, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Böter
Vi kommer dra detta till sin spets, vår advokat har redan kontaktat Rikskriminalen. Vi vill ha minst två miljoner kronor i skadestånd för sveda och värk.

Andreas Lundstedt, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank