Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
16 Juni 2024
 
Barbies beteende har fått kristdemokrater att ifrågasätta om hon är en lämplig förebild.
Barbies beteende har fått kristdemokrater att ifrågasätta om hon är en lämplig förebild.

"Barbie ska bort": Kristdemokrater vill förbjuda den populära dockan

Publicerad: 2009-05-14

En grupp Kristdemokrater ledda av Inger Johansson i Stockholm har nu lagt fram krav på att Barbie, den populära dockan, skall sluta säljas i Sverige.

Det är inte första gången som Barbie varit i blåsvädret, hon har bland annat kritiserats för att sprida ett orealistiskt kroppsideal. Det har hävdats att hon är så smal att alla hennes inre organ inte får plats i henne, och att ungdomar som vill se ut som barbiedockor kan drivas till anorexi och andra ätstörningar.

Denna gång är det dock inte Barbies utseende som retat hennes kritiker, konservativa kristna krafter menar att hon utgör ett dåligt inflytande på de små flickor som leker med henne. Bland annat beskylls hon för att förmedla en lättsinnig syn på sex, inte respektera sin kropp samt glorifiera användning av alkohol och droger.

- Om inte Linda Rosing eller Olinda Borggren lekt med Barbie när de var små hade de aldrig blivit som de är idag. Vi riskerar att få en hel generation av blonderade dokusåpa-bimbos om vi låter Barbie härja fritt, kommenterar Inger Johansson till Svenskbladet.

Inger Johansson förklarar ytterligare;
- Vi vet att detta är kontroversiellt, men det finns faktiskt gränser, staten måste gå in och säga att "Detta är inte ok". Se till exempel på när Kate Moss blev påkommen med att ta kokain, självklart var samhället tvunget att demonstrera och säga nej.

Inger Johansson är, förutom en Kristdemokratisk profil, också medlem i Åhlens etiska råd samt har tidigare varit drivande inom den rörelse som lyckades sätta stopp för försäljningen av så kallade Big Jim dockor under slutet av 80-talet. Den gången var motivationen att Big Jim kunde påverka unga pojkar att bli så kallade "bögare".


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev